I fredags stängdes den förre fotbollsstjärnan Gary Lineker av från sitt jobb som programledare på BBC. Detta efter att ha kritiserat den brittiska regeringens asylpolitik.
I en tweet drog Lineker paralleller till Nazityskland, vilket fick BBC att stänga av honom från fotbollsprogrammet ”Match of the Day”.
”Vi tar emot färre flyktingar än andra stora länder i Europa. Det här är en grym politik som tar sikte på de mest sårbara i samhället med språkbruk som inte är olikt det Tyskland använde under 1930-talet. Eller har jag fel?”, skrev Gary Lineker i sitt inlägg.
BBC försvarade sitt beslut med att Gary Lineker ”ska hålla sig borta från att ta ställning i partipolitiska frågor”. Konflikten ledde under helgen till att BBC fick dra ner på vissa sändningar eller att man fick sända dem utan kommentator.
Fick låna pengar
Att BBC valde att stänga av just Lineker har fått frågan om tv-bolagets opartiskhet att explodera. Och frågan är inte ny.
– Andra anställda, som har uttalat sig politiskt, har inte blivit avstängda, men de var å andra sidan positiva till regeringen, säger James Savage, chefredaktör för nyhetssajten The Local.
– Dessutom har Gary Lineker uttalat sig politiskt tidigare om att han är för ett EU-medlemskap. Då blev han inte avstängd.
”Är principfast”
Det här väcker frågan om även andra BBC-anställda – som inte är journalister – ska få munkavle.
– Många står upp för Lineker, även om de inte nödvändigtvis håller med honom politiskt. Han är känd för att vara principfast och han har råd att stå på sig i den här frågan, säger James Savage.
Men Linekerbråket komma att skada BBC, menar Savage.
– De har hanterat frågan valhänt. Risken är att ordförande och ledning får gå.
BBC:s högste chef Tim Davie vidhållit att man ”jobbar väldigt hårt” för att lösa konflikten, skriver TT.
– Jag lyssnar och är säker på att vi kommer att hitta en lösning, säger Tim Davie i en intervju med BBC News.
Han säger sig inte ha några planer på att avgå.