Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Ger eurokritik nederländsk vänstervåg?

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt står det politiska livet i Nederländerna inför en omvälvning. Ökad kritik mot EU och euron gör att parlamentsvalet den 12 september kan förändra det politiska landskapet. Och nu befinner sig den islamfientlige högerpopulisten Geert Wilders i motvind.

För euro-området och särskilt för Angela Merkel kan förändringarna i den nederländska opinionen ställa till stora problem.

Tomatkastning

Parlamentsval i Nederländerna 2012

Opinionsmätningar i Nederländerna måste dock tas med en nypa salt. När 21 partier kämpar – inklusive ett djurrättsparti – finns det många felkällor.

Under sommaren har det vänsterinriktade Socialistiska Partiet (SP) hamnat på första plats. Det är ett parti med maoistiska rötter som utmärkt sig genom att man kastar tomater på politiska motståndare.

Marijuana

Närmare valet har visserligen mätningarna ändrats en del och det högerliberala regeringspartiet VVD kan kanske bli största parti. Och istället för SP har det traditionella socialdemokratiska arbetarpartiet (PvdA) börjat gå uppåt. I de sista mätningarna låg det ungefär jämnt mellan högerliberaler och socialdemokrater.

SP har krävt att man ska stoppa ingrepp mot så kallade coffee shops som säljer marijuana. Detta ger dem stöd från grupper som kanske annars inte skulle rösta.

Vänstervåg

PvdA kritiserar den borgerliga regeringens sparkurs och talar om en ekonomisk politik som inte bara är inriktad på sparande utan även på tillväxt, ungefär som socialisterna i Frankrike.

Det är alltså något av en vänstervåg som har utbrutit i Nederländerna där tidigare invandrarfientliga partier skapat rubriker: Först den mördade Pim Fortuyns parti, sedan den islamfientlige Geert Wilders Frihetsparti blev tungan på vågen i nederländsk politik.

Sadlade om

Wilders stödde – utan att delta i regeringen – den borgerliga koalitionen mellan högerliberala VVD och kristdemokraterna CDA.

När kriserna drabbade euron sadlade han om och började betona EU- och eurofientlighet. Han vägrade stödja ett åtstramningspaket och regeringen föll i april.

Störde väljarna

Under tiden hade det skett en total förändring av nederländarnas syn på EU som inte längre sågs som enda alternativet. Nu gillar 58 procent EU-medlemskapet. Den siffran var tidigare 76 procent.

Att Wilders bidrog till att störta regeringen, som i utbyte mot stöd drivit en kärv invandringspolitik, störde väljarna. Inte heller trodde de att hans EU- och eurokritik var uppriktig.

Usla siffror

Så Geert Wilders Frihetsparti har nu börjat avskrivas som politisk kraft. Hans parti kommer att förlora mandat i parlamentet.

Nu tycks högerliberalerna bli största parti, men koalitionspartnern kristdemokraterna kommer att drabbas av usla siffror.

Social-liberal

Det är en öppen fråga om det blir socialisterna SP eller socialdemokraterna PvdA som blir andra parti.

Bedömare menar att det blir en långvarig regeringsbildning som kan pågå till 2013. Kanske blir det då en ”social-liberal” koalition mellan högerliberaler och socialdemokrater.

Trötta på åtstramning

Detta påverkar läget i euro-området. Nederländerna har länge varit en av Tysklands säkraste förbundna i kraven på åtstramningar för att lösa krisen.

En socialliberal koalition väntas luckra upp sparkraven – helt enkelt därför att den allmänna opinionen nu har tröttnat på den åtstramningspolitik som högerliberalerna har fört.

Efter Frankrike

Oviljan är också stor mot fler stödpaket till krisdrabbade euroländer. Det kan påverka också regeringens handlande.

Ännu ett land – efter Frankrike – som kommer alltså att vända sig mot Merkels sparpolitik.

Trendbrott

Det talas redan om att högerliberaler och socialdemokrater tillsammans skulle kunna tänka sig ett stimulanspaket som motvikt mot sparåtgärderna och mindre stränghet mot Grekland.

Det skulle innebära ett klart brott mot den tidigare åtstramningspolitiken à la Merkel.

Rasistiska drag

Geert Wilders väntas alltså hamna i bakvattnet – och för partier av den typen brukar sådant leda till upplösningstendenser. Precis det skedde med Pim Fortuyns parti.

Men förändringen i opinion betyder inte att det saknas rasistiska drag. Nu reagerar man mot att ”sydländerna” ska få bidrag från de stabilare ”nordländerna”. Att man alltså skulle finansiera ”korrumperade sydländer”.

Varning befogad

Det är greker och spanjorer mer än muslimer som nederländarna just nu oroar sig för.

Men en varning är befogad när det gäller detta val: Opinionsmätningarna är som sagt opålitliga. Till exempel anses många av Wilders väljare inte vilja uppge detta för opinionsinstituten. Stämningsläget är dock sådant att alla väntar på överraskningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Nederländerna 2012

Mer i ämnet