• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Under lördagen den 16 juni uppstod ett gisslandrama på en rysk fånganstalt. Foto: STRINGER

Gisslandrama med IS-koppling på rysk fånganstalt

Uppdaterad
Publicerad

Två vakter togs som gisslan på ett häkte i södra Ryssland där de arbetade.

Efter några timmar stormade säkerhetstjänsten anläggningen och oskadliggjorde gisslantagarna, som uppgavs vara fångar med koppling till terrorrörelsen IS.

Dramat utspelade sig på söndagen på ett häkte i Rostov-na-Donu i södra Ryssland.

Gärningsmännen, som rapporterades vara sex till antalet och beväpnade med knivar, en gummibatong och en brandyxa, hade barrikaderat sig på anläggningens innergård med gisslan.

Förhandlingar hade påbörjats när säkerhetstjänsten stormade byggnaden och fritog gisslan i en specialoperation, rapporterar AP med hänvisning till statliga medier. Landets kriminalvårdsmyndighet skriver i ett uttalande att gärningsmännen ”likviderats”. Exakt vad det betyder är oklart, lokala medier rapporterar att åtminstone vissa av gisslantagarna dödats, skriver AP.

Gärningsmännen beskrivs som IS-medlemmar som hållits frihetsberövade i väntan på terroråtal, skriver AFP med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån Tass. De ska ha tagit sig ut ur sina celler genom att slå ut ett galler. Därifrån tog de sig till en kur där de två vakterna befann sig. Gisslantagarna ska ha begärt en bil och vapen samt möjlighet att lämna anstalten, skriver den fristående ryska nyhetsförmedlaren Baza på meddelandetjänsten Telegram.

Anläggningen omnämns som häkte nummer ett i Rostovregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.