svt:s reporter viola fakhari

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Googles AI-bildgenerator tog fram en ickevit kvinna när den fick instruktionen att generera ”en påve”. Hör SVT:s reporter förklara varför bilderna väckt kritik. Foto: SVT

Google pausar AI-tjänst – skapade felaktiga bilder

Uppdaterad
Publicerad

Mycket mångfald men svag historisk korrekthet. Så har flera beskrivit Googles AI-tjänst Gemini vars bildverktyg nu har plockats ner av mediejätten efter flera historiskt felaktiga AI-genererade bilder.

Google har tagit ner AI-tjänsten Geminis bildgenereringsverktyg – tre veckor efter att den lanserades. Detta efter att användare påpekat att den återgett historiska bilder på ett felaktigt sätt.

Personer har bett AI:n att generera vikingar och ett par i Skottland på 1850-talet – varpå Gemini har återgett bilder på svarta och ickevita människor.

Även när man har bett AI:n att “skapa en bild på en påve” visade Gemini en ickevit kvinna, trots att påvedömets historia består av 266 personer – samtliga män och det stora flertalet vita. Ett av inläggen på X där man ser AI-bilderna har visats över 2,6 miljoner gånger.

De virala bilderna har väckt debatt i sociala medier den senaste veckan.

På grund av de historiska felaktigheterna menar vissa att tjänsten är “anti-vit”, skriver The Washington Post.

Google: “Vi ska bli bättre”

Google ber om ursäkt i ett blogginlägg som publicerades på fredagen där de beskriver att Gemini var så pass fokuserad på att visa en bred representation av olika människor att den blev för försiktig, även när den fick tydliga instruktioner.

De tackar användarna för konstruktiv kritik och säger att Geminis bildgenereringsverktyg pausas tills man jobbat fram en förbättrad version. Samtidigt menar Google att de inte kan lova att det aldrig uppstår ”pinsamma, inkorrekta och kränkande misstag” igen.

Se exempel på några AI-genererade bilder som väckt stor uppmärksamhet, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.