en kvinna som grips av polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 34-åriga Porcha Woodruff pekades ut för stöld av AI-program som Detroit polisen använder. Foto: Detroit Police/SVT

Gravid kvinna i USA felaktigt utpekad av AI – greps av polis

Uppdaterad
Publicerad

Ansiktsigenkänning med hjälp av AI lyfts ofta som ett användbart verktyg för polisens brottsbekämpning. Men det är inte alltid programmen lyckas peka ut rätt person.

För 34-åriga Porcha Woodruff i USA ledde verktyget till att hon greps för bilstöld – helt på felaktiga grunder.

Porcha Woodruff bor i Detroit, Michigan. Hon var gravid i åttonde månaden när polisen grep henne i februari förra året, misstänkt för att ha rånat en man på hans bil.

– Jag sa att de hade tagit fel person, men de lyssnade inte, säger Porcha Woodruff till SVT Nyheter.

AI

I USA har polisen tillgång till ansiktsigenkänningsprogram i utredningsarbetet, ett verktyg som har diskuterats även i Sverige. Men trots att tekniken förbättrats avsevärt senaste åren finns fortfarande fall där fel person har identifierats.

Brister i AI-programmen

Organisationen The Innocence Project, som bland annat arbetar med att få felaktiga domar hävda, har identifierat minst sju fall där amerikaner felaktigt har pekats ut via programmen. Sex av dem är afroamerikaner och det har länge diskuterats om det finns brister i programmen när det handlar om att identifiera svarta personer.

– Det är vanligare med afroamerikaner. Jag är en svart kvinna och faktumet att detta hände framför mina barn får mig att vilja visa gott föredöme, säger Porcha Woodruff.

Tillsammans med sin advokat planerar Porcha Woodruff nu att stämma utredaren som var ansvarig för fallet.

Polisen avböjer intervju

James Andrew Lewis, AI-expert vid Center for Strategic and International Studies, påpekar i sin tur att felaktiga gripanden skedde även innan teknologin var tillgänglig.

– Om man använder felaktiga gripanden som ett exempel, finns det en lång rad felaktiga gripanden som inte har varit beroende av ansiktsigenkänningsteknik, säger han.

SVT Nyheter har sökt Detroitpolisen som har avböjt intervju, men de har efter Porchas fall sagt att de ska se över sina rutiner vad gäller användningen av AI-program, enligt tidigare uttalanden.

I klippet ovan ser du hur gravida Porcha Woodruff greps i sitt hem i Detroit, Michigan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet