Porcha Woodruff bor i Detroit, Michigan. Hon var gravid i åttonde månaden när polisen grep henne i februari förra året, misstänkt för att ha rånat en man på hans bil.
– Jag sa att de hade tagit fel person, men de lyssnade inte, säger Porcha Woodruff till SVT Nyheter.
I USA har polisen tillgång till ansiktsigenkänningsprogram i utredningsarbetet, ett verktyg som har diskuterats även i Sverige. Men trots att tekniken förbättrats avsevärt senaste åren finns fortfarande fall där fel person har identifierats.
Brister i AI-programmen
Organisationen The Innocence Project, som bland annat arbetar med att få felaktiga domar hävda, har identifierat minst sju fall där amerikaner felaktigt har pekats ut via programmen. Sex av dem är afroamerikaner och det har länge diskuterats om det finns brister i programmen när det handlar om att identifiera svarta personer.
– Det är vanligare med afroamerikaner. Jag är en svart kvinna och faktumet att detta hände framför mina barn får mig att vilja visa gott föredöme, säger Porcha Woodruff.
Tillsammans med sin advokat planerar Porcha Woodruff nu att stämma utredaren som var ansvarig för fallet.
Polisen avböjer intervju
James Andrew Lewis, AI-expert vid Center for Strategic and International Studies, påpekar i sin tur att felaktiga gripanden skedde även innan teknologin var tillgänglig.
– Om man använder felaktiga gripanden som ett exempel, finns det en lång rad felaktiga gripanden som inte har varit beroende av ansiktsigenkänningsteknik, säger han.
SVT Nyheter har sökt Detroitpolisen som har avböjt intervju, men de har efter Porchas fall sagt att de ska se över sina rutiner vad gäller användningen av AI-program, enligt tidigare uttalanden.
I klippet ovan ser du hur gravida Porcha Woodruff greps i sitt hem i Detroit, Michigan.