Foto: TT

Grekiska Syriza bildar koalitionsregering

Uppdaterad
Publicerad

Vinnaren i det grekiska valet, vänsterpartiet Syriza, kommer att bilda koalitionsregering med det lilla högerpopulistiska partiet Oberoende greker. På måndagseftermiddagen svors Syrizaledaren Alexis Tsipras in som Greklands nye premiärminister.

– Från och med nu finns det en regering och vi kommer att ge den nye premiärministern vår. . . röst, säger Oberoende grekers ledare Panos Kammenos, efter ett möte med Syrizaledaren Alexis Tsipras, rapporterar AFP.

Partierna ska ha nått en överenskommelse om att bilda en koalitionsregering för att konfrontera internationella långivare. De står egentligen långt ifrån varandra ideologiskt men är förenade i motståndet mot åtstramningspolitiken.

Valet i Grekland

En utmaning för Syrizaledaren blir invandringsfrågan där Oberoende greker driver en tydlig linje för att minska invandringen.

Fick nästan egen majoritet

Syrizaledaren inledde förhandlingar med Oberoende greker sedan rösträkningen talat för att Syriza inte får egen majoritet. Enligt det grekiska inrikesdepartementets sammanställning av valresultatet fick Syriza 36,3 procent av rösterna i valet och säkrade 149 av de 300 platserna i parlamentet (inklusive de 50 extra parlamentsmandat som det största partiet får enligt vallagen). Oberoende greker (även kallade Anel) fick 4,75 procent av rösterna och 13 parlamentsplatser.

Klockan 15:00 på måndagen avlade Tsipras sin ämbetsed som Greklands näste premiärminister. Han valde en borgerlig ed i stället för en kyrlig, noterar AFP.

ECB säger nej till Grekland

Samtidigt som regeringsbildningen tar vid i Grekland samlas eurozonens finansministrar i Bryssel för ett möte där frågan om villkoren för fortsatt stöd till krislandet väntas dominera diskussionerna.

Syrizaledaren vill omförhandla villkoren för räddningspaketet med den så kallade trojkan – EU-kommissionen, Världsbanken och Internationella Valutafonden. Han vill även förhandla om den grekiska statsskulden, men den europeiska centralbanken ECB har varit tydlig med att man inte tänker gå med på någon skuldavskrivning för Grekland.

Oro för vad valresultatet kan innebära för eurosamarbetet gav sjunkande kurser på flera börser. Den europeiska valutan har inte varit så lågt värderad i förhållande till dollarn på 11 år. Mardrömsscenariot för marknaderna är att Grekland väljer att lämna eurosamarbetet.

Statskassan i Grekland ser enligt bedömare ut att ta slut senare i år, vilket skulle innebära inställda betalningar av löner och pensioner eller att landet slutar betala skuldräntor och amorteringar på sin gigantiska statsskuld på 320 miljarder euro, vilket motsvarar 176 procent av landets BNP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Grekland

Mer i ämnet