Ulrika Bergsten i Aten. Foto: SVT

SVT:s Ulrika Bergsten: ”Grekerna möter en helt ny politisk karta”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet Syrizas valseger är historisk i Grekland och i Europa i modern tid, rapporterar SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten på plats i Aten. – Grekerna möter en helt ny politisk karta i dag, säger hon.

Stämningen i Greklands huvudstad var under natten segerrusig när de räknade rösterna talade för ett regeringsskifte.

– Ett vänsterparti kommer att vara landets största parti, det är historiskt i Grekland och i Europa i modern tid. Och ingen med namnet Papandreou kommer att befinna sig i parlamentet och det har inte skett på över 92 år i Greklands historia, rapporterar Ulrika Bergsten från Aten.

Valet i Grekland

Tre män ur politikerfamiljen Papandreou har varit premiärministrar i Grekland.

Missar egen majoritet

Rösträkningen, som väntas pågå under hela måndagen, har även varit en spänd väntan på om vänsterpartiet får egen majoritet i parlamentet. Under morgontimmarna ser det dock ut som man missar det med två mandatplatser, att man får 149 istället för 151 mandat, och kommer behöva regera med andra partier.

– Klockan 10:30 i dag ska Syrizas ledare inleda förhandlingar med Oberoende greker. Oberoende greker vill minska invandringen och liknar mer partiet Gyllene gryning än Syriza. Men partiet motsätter sig också det hårda sparpaketet, vilket är enda anledningen till att Syriza förhandlar med det här partiet, säger Ulrika Bergsten.

Vad kommer det innebära?

– Det kommer innebära att man måste nå en kompromiss i invandringsfrågan. En del bedömare säger att det kanske är skönt för partiet att ha en koalitionspartner för då kan man förklara för sina egna väljare om man inte lyckas förverkliga de löften som man lovade inför valet. Man har alltså någon som kan få skulden ibland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Grekland

Mer i ämnet