• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mette Fredriksen(arkivbild)/Tom minkfarm i Næstved i Danmark Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN/EPA/AFP

Grönt ljus för avlivning av alla minkar i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringen har lyckats samla en politisk majoritet för att avliva landets alla 14 miljoner minkar. Beskedet kommer efter att muterade varianter av coronaviruset upptäckts på minkfarmar på flera håll i Danmark.

Socialdemokraterna i Danmark har kommit överens med samarbetspartierna Enhedslisten, SF, De Radikale och Alternativet om att låta avliva alla 14 miljoner minkar som finns i landet, rapporterar danska medier.

– Jag är väldigt glad för att vi med denna överenskommelse förhoppningsvis kan skapa lugn och ro kring den storskaliga process med avlivningarna som pågår på landets minkafarmar. Det har varit en en stökig process, det är jag den förste att erkänna, säger Mogen Jensen (S), livsmedelsminister, till Danmarks Radio.

Coronapandemin

Överenskommelsen innebär även att uppfödarna får 30 danska kronor per mink som avlivas före 19 november.

Människor smittade av muterade viruset

Nu ska förslaget röstas igenom i Folketinget.

Det var tidigare i höst som flera muterade varianter av coronaviruset upptäcktes på danska minkfarmar. Mutationerna hade då hunnit spridas till människor och regeringen har därför infört hårda restriktioner på flera håll i landet. Den 4 november meddelade statsminister Mette Fredriksen (S) att alla minkar skulle dödas.

Men beslutet stred mot dansk lagstiftning och därför blev det flera turer om hur man skulle gå vidare innan man nådde dagens överenskommelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet