Ali Mirazimi, forskningsledare och virolog, reder ut frågetecken kring mutationer och coronaviruset. Foto: AP/TT/SVT

Från kinesiska fladdermöss till danska minkar – så har coronaviruset muterat

Publicerad

Coronaviruset har muterat runt 12 000 gånger sen det upptäcktes. Vissa mutationer är allvarligare än andra och nu senast upptäcktes en ny variant hos danska minkar.

– Man kommer att titta på om mutationerna påverkar spridningen av viruset eller om de tar sig förbi antikropparna, säger virusforskaren Ali Mirazimi.

Coronaviruset har lätt för att mutera och risken ökar varje gång viruset hoppar mellan djur och människor. Ofta ändras väldigt lite hos viruset, men vissa mutationer skapar större förändringar.

D614G-mutationen förändrade i våras coronavirusets spike-protein, eller ”taggar”, och gjorde att viruset kunde öka sin spridning. Idag är det den vanligaste formen av coronaviruset i Europa.

Coronapandemin

– Vad den här mutationen kunde innebära för viruset gjorde forskarna väldigt oroliga, säger Ali Mirazimi, virusforskare och professor vid Karolinska institutet.

Se hur coronaviruset muterat och vad den nya mutationen hos de danska minkarna betyder. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet