Den italienska skådespelaren och regissören Asia Argento hävdar att hon utsatts för övergrepp av Hollywoodproducenten Harvey Weinstein. Foto: TT

Grundaren av italienska metoo: ”I Italien tystas kvinnor som berättar om övergrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Hashtagen #quellavoltache lanserades i Italien som en reaktion på hatet som mötte skådespelaren Asia Argento efter att hon i New York Times 2017 berättat om en våldtäkt hon sade sig ha utsatts för av Harvey Weinstein.

– Italien är ett i grunden partriarkalt samhälle, där en kvinna som berättar om ett övergrepp måste tystas, säger journalisten Giulia Blasi, som lanserade initiativet, till SVT Nyheter.

Den italienska skådespelaren och regissören Asia Argento var en av de tre kvinnor som i New York Times numera historiska reportage från oktober 2017 berättade om de övergrepp och våldtäkter som Hollywoodproducenten Harvey Weinstein, enligt deras utsaga, ska ha utsatt dem för. Reportaget blev därefter startskottet för den rörelse som fick kvinnor världen över att enas under hashtagen metoo.

Men medan de kvinnor som efter New York Times avslöjande offentligt trädde fram och berättade om sina erfarenheter hyllades i världens medier möttes Asia Argento av en våg av kritik och rent hat på hemmaplan. 

Ett år efter #metoo

I italiensk press och i sociala medier anklagades hon för att vara en desperat föredetting som bara sökte uppmärksamhet. Välkända italienska kolumnister och programledare – såväl manliga som kvinnliga – uttalade sig föraktfullt och fastslog att hon bara hade sig själv att skylla.

Högertidningen Libero gick så långt att man 13 oktober 2017 publicerade en krönika om skådespelarens anklagelser under rubriken: ”Först ställer de upp och sen gnäller de och låtsas ångra sig”, illustrerad med bilder på en avklädd Asia Argento som kysser en rottweiler – foton från en filminspelning 2007.

Lanserade italiensk #metoo

Behandlingen av Argento väckte dock även vrede hos många italienska kvinnor, som upplevde hur en historisk proteströrelse hånades och avfärdades av landets medier mitt framför deras ögon. 

En av dessa kvinnor var den italienska journalisten och författaren Giulia Blasi, som 12 oktober 2017 lanserade #quellavoltache, vilket kan översättas med ”den där gången som...” – en hashtag som därefter spreds som en löpeld i sociala medier.

– Jag ville uppmärksamma folk på att det som hände Asia Argento hänt oss alla, men på olika sätt. Alla kvinnor har inte utsatts för en våldtäkt, men nästan alla har känt sig otrygga i lägen då de varit ensamma med en man. Jag ville visa på de tillfällen då du som kvinna borde kunna känna dig trygg, men inte gör det, berättar den italienska journalisten för SVT Nyheter.

”Italien patriarkalt samhälle”

Att just Asia Argento möttes av så mycket hat beror, enligt Giulia Blasi, på att hon vägrar spela efter det italienska samhällets regler.

– Italien är ett i grunden partriarkalt samhälle, där en kvinna som berättar om ett övergrepp måste tystas – detta då övergreppet i sig visar på samhällets brister. Det finns två saker det patriarkala samhället aldrig förlåter dig: friheten och modet att berätta, och Asia Argento straffades för att hon gjorde just det, säger hon.

Små förändringar i samhället efter initiativ

Ett år efter att hashtagen lanserades börjar man också kunna se små förändringar i det italienska samhället, enligt Giulia Blasi.

– Vi pratar inte längre om hur kvinnor reagerar när de drabbas av trakasserier, utan i stället om varför männen tror att de kan utsätta oss för dessa.

– Det handlar i grunden om makt och #quellavoltache har lett till att man blivit känsligare för just den aspekten av problematiken, säger hon avslutningsvis.

#Quellavoltache

* #quellavoltache lanserades av den italienska journalisten och författaren Giulia Blasi 12 oktober 2017 – tre dagar före #metoo – och spreds därefter snabbt i italienska sociala medier. Tusentals kvinnor – och även ett litet antal män – använde hashtagen för att berätta om självupplevda sexuella trakasserier och övergrepp. 

* Skådespelaren Asia Argento lämnade under en period Italien som följd av de hot hon mottog efter NYT:s reportage. Hon har därefter själv anklagats för att ha utsatt en minderårig manlig skådespelare för övergrepp i USA – anklagelser hon nekar till. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ett år efter #metoo

Mer i ämnet