H&M:s försvar: ”Jobbar aktivt för att förbättra villkoren i Kambodja”

Publicerad

Arbetsförhållandena för Kambodjas 700 000 textilarbetare är tuffa. De har låga löner och är ofta anställda på korttidskontrakt, vilket innebär att de kan sparkas när som helst.

Svenska H&M är den största köparen av kläder sydda i Kambodjas textilindustri och företaget medger att en tredjedel av de anställda som arbetar i fabriker som företaget köper av har korttidskontrakt.

– Det är sant att det är en utmaning att en stor del av textilarbetarna är anställda på korttidskontrakt, som sätter dem i en utsatt situation. Det är något som de olika aktörerna i industrin måste jobba tillsammans med för att komma åt, säger Cecilia Tiblad Berntsson, hållbarhetschef för sociala frågor på H&M, i Aktuellt.

Vad gör ni?

– Vi jobbar tillsammans med leverantörer och fackföreningar i dialog med den kambodjanska regeringen. Vi har också eget folk på plats i Kambodja som för de här diskussionerna. Vi jobbar aktivt för att förbättra villkoren, säger Cecilia Tiblad.

Se mer från intervjun med Cecilia Tiblad i Aktuellet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.