Haitis premiärminister Claude Joseph ber om militär hjälp för att skydda landet. Foto: TT

Haiti ber USA och FN om militär hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Oron i Haiti är stor efter mordet på president Jovenel Moïse.

Nu har landet bett både FN och USA om militär hjälp för att öka säkerheten och skydda viktig infrastruktur.

Undantagstillstånd har utlysts i Haiti efter mordet på landets president Jovenel Moïse i onsdags. Oron är stor för att våldet ska eskalera i maktvakuumet som råder och nu har landets regering bett både USA och FN om hjälp.

Haitis premiärminister Claude Joseph ska i både brev och samtal med USA:s utrikesminister Antony Blinken begärt militärt stöd för att bland annat skydda hamnar, flygplatser, bensinanläggningar och annan viktig infrastruktur.

– Vi behöver definitivt hjälp och vi har bett våra internationella partners om hjälp, vi tror att de kan hjälpa oss att lösa situationen, säger Claude Joseph till AP.

Bekräftar förfrågan

Det amerikanska utrikesdepartementet har bekräftat Haitis förfrågan, men inte kommit med något officiellt svar. Enligt en högt uppsatt tjänsteman i Vita huset som Reuters pratat med säger militär hjälp inte aktuellt ”i dagsläget”.

FN har heller inte uttalat sig officiellt. För att kunna skicka fredsbevarande styrkor till Haiti måste säkerhetsrådet rösta för det.

Flera aspirerar på makten

Turbulensen syns även i politiken. För vem som ska styra den fattiga önationen efter mordet råder det delade meningar om. Bara dagar innan mordet utsågs en ny premiärminister, Ariel Henry, som inte hann sväras in. Den nuvarande premiärministern Claude Joseph har sagt att han kommer fortsätta styra landet fram till det planerade valet den 26 september, något som bekräftats av landets valminister.

I ett försök att fylla det maktvakuum som uppstått röstade landets senat sent på fredagen för en resolution som skulle göra senatsledaren Joseph Lambert till provisorisk president. Men då bara tio av 30 senatsplatser är fyllda kan ett beslut inte bli giltigt.

Två amerikaner bland de gripna

USA har, liksom Colombia, redan lovat att skicka både federala polisen FBI och tjänstemän för att hjälpa till i utredningen av mordet på Jovenel Moïse. Minst 28 personer misstänks för inblandning i mordet, varav 26 uppges vara colombianska legosoldater. Bland de gripna finns även två haitifödda amerikaner.

Enligt flera källor till Reuters undersöker amerikanska underrättelsetjänster om de två har någon koppling till USA. Men vem som ligger bakom attentatet och varför är ännu inte klarlagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.