Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

En israelisk och en palestinsk flagga, Jerusalem i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konflikten mellan israeler och palestinier är en lång och komplicerad historia. Här är en omfattande guide som förklarar grunderna och tvistefrågorna i en av världens mest kontroversiella konflikter. Foto: Mattias Kettunen / SVT Grafik

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN: Vi kan förlora en hel generation barn

Över 600 000 barn i Gaza har inte kunnat gå i skolan sedan kriget bröt ut, säger Juliette Touma, kommunikationschef för FN-organet Unrwa.

Hon varnar därmed att "en hel generation barn kan gå förlorade" om kriget fortsätter.

Touma menar att man i andra konflikter sett att barn som inte får gå i skolan utsätts för en högre risk att exploateras på olika sätt. Det kan röra sig om barnarbete, barnäktenskap samt rekrytering till beväpnade grupper.

- För dessa barns skull måste vi ha en vapenvila, säger hon.

Många barn i Gaza har också förlorat sina föräldrar i kriget. Nioårige Mohammad Obaid är ett av dem, och han berättar i klippet.

Överblick

Markerad händelse

BBC-analys: Nära 100 attacker i "säkra zoner" 

De områden i Gaza som av Israel utsetts till så kallade "säkra zoner" under kriget har sedan i maj träffats av 97 attacker, enligt en analys från BBC Verify.

En första humanitär zon, där palestinier uppmanades söka skydd, etablerades av den israeliska militären i oktober 2023. I maj 2024 utökades zonen till att även innefatta städerna Khan Younis och Deir al-Balah.

I ett uttalande till BBC uppger Israels militär (IDF) att man riktar in sig på stridande för Hamas som opererar i området. IDF anklagar också den terrorklassade gruppen för att bryta mot internationell lag genom att utnyttja civila som mänskliga sköldar.

Markerad händelse

Fortsatta israeliska attacker

Samtidigt som förhandlingarna om en vapenvila uppges vara inne i ett avgörande skede har israeliska flygattacker fortsatt mot Gaza och Västbanken på tisdagen.

Minst 17 palestinier har dödats i luftangrepp mot Gazaremsan, uppger vårdanställda i området för AP sent på tisdagen. Ytterligare sex människor konstaterades ha dödats och sju skadats i räder mot flyktinglägret Nuseirat.

Israels militär har inte kommenterat angreppen.

Tidigare under dagen ska 18 personer ska ha dödats i en attack mot ett flyktingläger i Jenin på den ockuperade Västbanken, rapporterar AP med hänvisning till det Hamaskontrollerade hälsoministeriet.

(SVT/TT)

USA och Egypten koordinerar i tät kontakt

På tisdagen har USA:s avgående president Joe Biden och Egyptens president Abdel Fattah al Sisi diskuterat förhandlingarna om vapenvila i Gaza och frisläppande av israelisk gisslan, rapporterar Reuters.

Företrädarna för de båda länderna som spelat nyckelroller som medlare mellan Hamas och Israel ska ha bestämt att koordinera genom tät kontakt de närmaste timmarna, uppger Vita huset enligt Reuters.

Enligt uppgifterna ska Biden och Sisi även ha diskuterat hur kommande humanitär hjälp ska slussas in i Gaza efter att en eventuell överenskommelse om vapenvila träder i kraft

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Atarodi: Komplext att nå långvarig vapenvila

Samtidigt som Hamas och Israel uppges vara nära en uppgörelse om vapenvila kommer uppgifter om hur den ska byggas i tre steg.

Först ska 33 israeliska gisslan frisläppas mot 100-tals palestinska fångar. I det andra ska parterna släppa fler och Israel helt lämna Gaza. Sist ska Hamas återlämna döda och Gaza återuppbyggas.

- Steg ett är den lättaste även om det finns komplexitet kring frågor, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi i Aktuellt.

Han pekar på att det kommer krävas kärva samtal mellan parterna för att lyckas hålla en varaktig vapenvila när Israel står inför att lämna viktiga delar av Gaza.

Hör Alexander Atarodi i klippet ovan.

Hamas: Vill se kartor för tillbakadragande

Efter att olika besked kommit under tisdagen huruvida Hamas accepterat det fredsavtal som både de och Israel fått till sig svarar nu Hamas, rapporterar Reuters.

Enligt källuppgifter från den palestinska sidan till nyhetsbyrån Reuters har Hamas ännu inte givit något slutgiltigt besked om de godtar avtalet. Det ska enligt uppgifterna bero på att Hamas vill se kartor över hur de israeliska styrkorna ska dra sig tillbaka från Gaza, och till vilka områden tillbakadragandet kommer ske till.

Tidigare under tisdagen uttalade sig USA:s utrikesminister Antony Blinken om utvecklingen där han uppgav att fred är nära, men att bollen ligger hos Hamas att acceptera avtalet.

USA: Bollen ligger hos Hamas

På måndagen gav USA:s utrikesminister Antony Blinken sin bild av läget i fredsförhandlingarna mellan Israel och Hamas, rapporterar Reuters.

Enligt Blinken är förhandlingarna nu väldigt nära att gå i mål men att bollen nu ligger hos Hamas.

– Det är närmare än det någonsin varit tidigare. Men just nu när vi sitter här så inväntar vi slutgiltigt svar från Hamas om de accepterar villkoren. Fram tills dess är det bara nära, säger han.

Tidigare på tisdagen kom uppgifter från AP om att Hamas ska ha accepterat ett utkast till ett fredsavtal, samtidigt som det uppgavs att den israeliska sidan fortsatt debatterar utkastet.

Markerad händelse

Blinken: Finns plan för Gaza efter kriget

I ett tal på tisdagen uppgav USA:s utrikesminister Antony Blinken att det finns en färdig plan för Gaza efter att ett fredsavtal är på plats, en plan som kommer lämnas över till Donald Trumps nya administration, rapporterar BBC

Enligt Blinken vill USA att en reformerad palestinsk myndighet tillsammans med internationella partners som bistår med insatser ska styra Gaza. Det ska ske med överseende från FN för att slå vakt om "internationell säkerhet".

Enligt Antony Blinken har flera parter sagt ja till att bistå i planen, men med krav.

– Bara och endast om Gaza och Västbanken återförenas som en del i steget mot en palestinsk stat, säger Blinken.

Israels regering kommer rösta när ett avtal finns

När det finns ett färdigförhandlat avtal om vapenvila som läggs fram från medlarna så kommer Israels regering rösta om det ska godkännas. Det uppger den israeliska regeringens talesperson David Mencer, rapporterar BBC.

– Det är inget som är avslutat än och det är viktigt att komma ihåg det. Vi närmar oss men inget är avslutat ännu, säger David Mencer till BBC.

På måndagen uppgav två av Netanyahus regeringskollegor att de inte ställer sig bakom ett fredsavtal med Hamas.

Netanyahu i möte med anhöriga till gisslan

Israels premiärminister kommer under tisdagseftermiddagen att träffa anhöriga till gisslan, rapporterar israeliska medier. Mötet sker i anslutning till att representanter för Israel, Hamas och olika medlare i konflikten antyder att en vapenvila är nära.

Går förhandlingarna i lås kommer omkring 30 personer ur gisslan släppas under en första fas. Detta inkluderar kvinnor, äldre och sköra.

Hur många palestinska fångar som släpps av Israel i utbyte beror på hur många i den israeliska gisslan som får komma hem. En källa säger till CNN att det är omöjligt att veta hur många palestinska fångar det handlar om eftersom Israel inte säkert vet hur många i den israeliska gisslan som fortfarande är vid liv.

Markerad händelse

Uppgifter: Hamas har accepterat avtalet

Två tjänstemän med insyn i fredssamtalen mellan Hamas och Israel säger att Hamas har accepterat utkastet till ett fredsavtal, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Nyhetsbyrån rapporterar samtidigt att utkastet fortfarande debatteras av den israeliska sidan.

Medlaren Qatar la nyligen fram ett utkast till de båda sidorna och säger att man har enats kring de stora frågorna.

Förutom en överenskommelse om israelisk gisslan och palestinska fångar handlar avtalet också om i vilken utsträckning Israel ska dra sig tillbaka från Gaza och hur Gaza ska styras och återuppbyggas i framtiden.