Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Ambulans i Beirut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT sänder live med anledningar av nya explosioner under onsdagen. Foto: Bilal Hussein

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

FN kräver humanitärt vapenstillestånd

FN:s generalförsamling har röstat igenom en resolution där man kräver ett omedelbart vapenstillestånd mellan Israel och Hamas, rapporterar Reuters. Syftet är att underlätta för humanitär hjälp att nå fram till civila i Gaza.

I och med beslutet ställer FN också krav på att civila som tillfångatagits ska släppas omedelbart.

Resolutionen lades ursprungligen fram av Jordanien med stöd av en rad arabländer. Omröstningen slutade med 120 röster för och 14 röster mot. 45 länder, däribland Sverige, avstod från att rösta.

Bland länderna som röstade nej finns både Israel och USA.

- Det här är ett försök att bakbinda Israels händer, att förhindra oss från att eliminera ett enormt hot mot våra invånare, sade Israels FN-ambassadör Gilad Erdan när förslaget debatterades på torsdagen.

USA har vänt sig emot att resolutionen inte explicit nämner Hamas, men meddelade innan omröstningen att man står bakom kravet på en paus i kriget för att underlätta hjälpsändningar.

Resolutionen är inte bindande. Däremot är beslutet av politisk vikt för de inblandade parterna, skriver Reuters.

SVT har sökt den svenska FN-representationen i New York.

Sverige hör till länderna som avstod från att rösta. Foto: FN:s generalförsamling

Överblick

"Verkar vara större sprängladdningar"

Enligt medieuppgifter ska en person ha dött efter att en walkie-talkie exploderade under en begravning för en av dem som dog under gårdagens explosioner.

– Den som dödades var son till en högt uppsatt Hizbollah-politiker som sitter i det libanesiska parlamentet, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Bilder på sociala medier visar totalförstörda bilar och mopeder.

– Det verkar som att det var större sprängladdningar i de här enheterna, som är lite större jämfört med personsökarna.

Walkie-talkies används i hög utsträckning av Hizbollah, de är framför allt synliga i de södra förorterna till Beirut där Hizbollah kontrollerar hela områden, säger Samir Abu Eid.

Markerad händelse

Hizbollah: Walkie-talkies exploderade

En medlem av libanesiska Hizbollah uppger för AP att flera walkie-talkies som används av gruppen har exploderat under onsdagen. Uttalandet sker efter att det kommit larm om en rad nya explosioner i Libanon.

Israel har inte uttalat sig varken om onsdagens explosioner eller om vågen av explosioner på tisdagen.

FN: Civila föremål bör inte användas som vapen

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kommenterar explosionerna i Libanon under en briefing i FN:s högkvarter.

– Jag tycker att det är mycket viktigt att det finns en effektiv kontroll av civila föremål, att inte beväpna civila föremål, säger han enligt AFP.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volter Turk, kräver en oberoende utredning.

– De som beordrade och genomförde en sådan attack måste ställas till svars, säger han enligt Reuters.

Markerad händelse

Flera döda och över hundra skadade

Minst tre personer har dödats i explosioner i Libanon på onsdagen, enligt statligt kontrollerad media.

Enligt det libanesiska hälsodepartementet har över 100 personer skadats i explosioner på olika håll i landet.

Markerad händelse

Larm om flera nya explosioner i Libanon

Det kommer larm om flera nya explosioner i Libanon på onsdagseftermiddagen, bland annat i Libanons södra förorter, enligt vittnen till Reuters. Ambulanser hörs också på gatorna, enligt uppgifterna. även Sky News team i Libanon har hört explosioner.

Enligt obekräftade uppgifter till både Reuters och lokala medier är det någon form av kommunikationsenheter som används av Hizbollah har exploderat. Det är ännu oklart vilken typ av enheter det handlar om.

En Al Jazeera-journalist på plats i södra Libanon rapporterar att han själv sett två explosioner, bland annat såg han en bil explodera. En explosion ska också ha hörts under en begravning i Beirut av en Hizbollah-medlem som dödades i tisdagens våg av personsökar-explosioner.

Markerad händelse

Hizbollah: Har attackerat Israel

Den libanesiska terrorgruppen Hizbollah uppger att man har genomfört attacker mot militära mål i Israel, rapporterar Reuters.

Enligt israeliska medier har ett tiotal raketer avfyrats mot mål i norra Israel. Det finns inga rapporter om skadade personer eller byggnader.

Det är den första attacken sedan tisdagens omfattande våg av personsökar-explosioner runt om i Libanon. Minst tolv personer dödades och nästan 3000 skadades.

Markerad händelse

Blinken: USA var inte inblandade

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att USA inte kände till och inte heller var inblandade i dådet där personsökare exploderade.

Under en presskonferens i Kairo, där han är på besök, sade Blinken att "Generellt har vi varit väldigt tydliga, och vi fortsätter vara väldigt tydliga, med vikten av att alla parter undviker alla slags handlingar som riskerar att förvärra den konflikt vi försöker lösa i Gaza", enligt Sky News.

Libanon: Dödssiffran stiger

Enligt landets hälsominister har dödssiffran stigit till tolv personer efter tisdagens dåd. Två av de som dödats uppges vara barn, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Runt 2 800 personer uppges även ha skadats när personsökare exploderade.

Markerad händelse

Iran varnar: Regionala säkerheten på spel

Irans utrikesdepartement har fördömt dådet i Libanon och kallar det för en terroristattack, rapporterar statliga medier.

Nasser Kanaani, talesperson för utrikesdepartementet, anklagar Israel för att bryta mot internationell rätt och kräver att de åtalas, rapporterar Sky News.

"Attacken har äventyrat den regionala och internationella freden och säkerheten", säger han enligt kanalen.

En av personerna som skadats i attacken uppges vara Irans ambassadör i Libanon. Kanaani säger ambassadören får god medicinsk vård men dementerar medieuppgifter om att han förlorat sin syn.

Utrikesministern: "Betonar alla parters ansvar"

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) skriver till SVT Nyheter att situationen är "mycket oroande".

"Spänningar ökar i regionen och det finns risk att konflikten trappas upp ytterligare. Vi ser med stor oro på situationen och betonar återigen alla parters ansvar i att säkerställa att situationen inte eskalerar ytterligare. "

Sverige har sedan oktober 2023 uppmanat svenskar att lämna Libanon.

"I nuläget fokuserar vi på att få klarhet i vad som har skett. Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade svenskar. UD har i 11 månader uppmanat svenskar att lämna Libanon. Jag vill understryka att det är den strängaste graden av avrådan."

Arkivbild på Maria Malmer Stenergard när hon tittar på en journalist som ställer en fråga.
Maria Malmer Stenergard är Sveriges nya utrikesminister. Foto: Magnus Lejhall/TT