Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Stina Blomgren, utrikesreporter i Beirut

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren i Libanon: ”Stiger fortfarande rök” Foto: SVT

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

FN: Gaza drabbat av extrem förorening

Kriget i Gaza har skapat en enorm miljöförstöring, enligt FN: s miljöprogram UNEP.

Explosiva vapen har skapat 39 miljoner ton skräp på Gazaremsan, eller mer än 107 kilo per kvadratmeter, enligt rapporten.

Basala sanitetssystem är nu nästan helt utslagna. Över 92 procent av vattnet anses odrickbart.

Gazaremsan, som tidigare var ett område med en av de högsta tätheterna i världen av solpaneler, har förlorat en stor del av solinfrastrukturen. Över 12 400 solpaneler har skadats, vilka nu riskerar läcka bly och tungmetaller.

Miljöskadorna kan ta generationer att återställa, även med omfattande resurser, enligt experter.

En brinnande soptipp mitt i Gaza City där det förr brukade vara en marknad. Foto: Omar al-Qattaa /AFP

Överblick

Uppgifter: Hizbollah-ledningen går inte att nå

Hizbollahs högsta ledning går inte att nå efter Israels attack i Beiruts södra förorter, enligt en källa till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt säkerhetskällor till Reuters och Axios var ledaren Sayyed Hassan Nasrallah det tilltänkta målet för attacken i Beirut tidigare under fredagen och i säkerhetstjänsten Mossads kanaler har en bild släppts på Hizbollah-ledaren med ordet "utraderad".

Libanon: Sex döda efter attacken

Libanons hälsodepartement uppger att sex personer har dödats och 91 personer skadats efter fredagens attacker mot en förort i södra Beirut.

Israel: Genomför fler attacker i södra Beirut

Israels militär uppger att man genomför "riktade attacker" mot Hizbollah-mål i södra Beirut.

Ögonvittnen uppger för Reuters att en explosion har hörts i Beirut strax innan midnatt på fredagen.

Israels militär varnade tidigare för att fler attacker är att vänta i södra Beirut.

IDF varnar för fler attacker i Beirut

Den israeliska militären, IDF, varnar för nya attacker i Libanon. IDF säger sig fortsätta attackera Hizbollahmål i södra Beirut de kommande timmarna. Civila uppmanas att evakuera.

Rök stiger efter den israeliska attacken i de södra delarna av Beirut, tidigare under fredagen.
Rök stiger efter den israeliska attacken i de södra delarna av Beirut, tidigare under fredagen.

Hizbollah bekräftar raketer mot norra Israel

I norra Israel har flyglarmet ljudit två gånger på en kvart rapporterar israeliska Haaretz. Det första larmet ska ha hörts i området kring staden Safed.

Vid 21.45 svensk tid bekräftar Hizbollah att de avfyrat raketer mot Safed rapporterar Reuters. En byggnad ska ha träffats men det finns inga uppgifter om döda eller skadade.

SVT:s utrikesreporter: Dödstalet kan stiga

SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren som befinner sig i Beirut, säger att fredagens attack genomfördes i ett tätbefolkat område.

– Dödstalen kommer med all sannolikhet att stiga, enligt uppgifter som kommer nu har sex höghus jämnats med marken, säger hon i Aktuellt.

Israels militär uppger att attacken riktades mot shiamilisen Hizbollahs högkvarter.

– Vanliga libaneser känner inte till den platsen, det finns ingen skylt där som säger det. Hizbollahs ledarskap befinner sig vanligtvis på hemlig plats, säger Stina Blomgren.

Iran: Farlig eskalering - förändrar spelreglerna

Iran har nu kommenterat de senaste attackerna mot Libanon, rapporterar Reuters. Landets ambassad i Beirut skriver i ett uttalande att attacken är "en eskalering som på ett farligt sätt förändrar spelreglerna" och attackens utförare kommer att straffas.

Biden bekräftar: USA förvarnades inte

USA fick ingen varning i god tid om att Israel planerade nya attacker mot Beirut. Det uppger israeliska och amerikanska säkerhetskällor för CNN.

Enligt en av de amerikanska källornas uppgifter ska USA informerats när operationen redan satts igång och israeliska plan redan lyft.

- USA var inte involverade i den här operationen och vi fick ingen varning på förhand, säger Pentagons talesperson Sabrina Singh enligt Reuters.

Detta bekräftas även av Biden ett tag senare.

Det är i så fall andra gången på kort tid som USA inte fått information i förväg. I attacken med personsökare nyligen fick försvarsminister Lloyd Austin information samma morgon, och då inte tillräckligt med detaljer har amerikanske medier tidigare rapporterat.

Biden bekräftar: USA förvarnades inte Foto: Saol Loeb/AFP/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Minst två döda och flera skadade

Libanons hälsodepartement uppger vid 19.40-tiden på fredagskvällen att minst två personer har dött och 76 skadats i israeliska attacker mot Beiruts södra delar under fredagen. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Flera byggnader som ser ut att vara bostadshus träffades i attacken mot Beiruts södra förorter. Video från platsen visar hur det grävs i rasmassor och många räddningsarbetare som arbetar på plats.

Netanyahu avbryter FN-besök i USA

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som under fredagen talade till FN:s generalförsamling, kommer att återvända till Israel.

"Premiärminister Netanyahu bestämde sig för att återvända till Israel tidigare än planerat, och kommer att åka från USA i kväll", skriver Netanyahus presskontor i ett uttalande enligt AFP.