Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Forsell (M) höll presskonferens under fredagen och berättade om det kommande svenska biståndet till Gaza. Foto: SVT

Senaste nytt om Hamas och Israel

Filip • Sker det fortfarande raketattacker från Gaza mot Israel?

Hej Filip! SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid har svarat på din fråga:

"Det är en fråga som inte helt lätt att svara på, och kan ju ändras snabbt. Raketattackerna har nästan upphört helt men det kommer, eller kan komma någon enstaka raket."

Överblick

Markerad händelse

Israel: Anklagelser om folkmord ett hån

Israel gick till försvar mot Sydafrikas anklagelser om folkmord i Gaza under fredagens utfrågningar i Internationella domstolen (ICJ), enligt Reuters.

Israels företrädare Gilad Noam uppger att Sydafrikas påståenden om att Israel bryter mot folkmordskonventionen, är "totalt frånskilda fakta och omständigheter". Israel anser att rättsprocessen "är ett hån mot det avskyvärda brottet folkmord".

– Ett tragiskt krig pågår, men inget folkmord, säger Noam.

Sydafrika har begärt att FN-domstolen ska införa nödåtgärder mot Israel. Landet kräver även att ICJ ska beordra Israel att stoppa offensiven mot Rafah och dra sig tillbaka från Gazaremsan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nytt svenskt stödpaket till Gaza

Regeringen har beslutat om ett nytt humanitärt stödpaket till Gaza på 120 miljoner kronor. Fokus ligger särskilt på att bidra till att förhindra hungersnöd och att motverka kvinnors och barns utsatthet.

– Den humanitära krisen är förödande. Behoven är akuta och enorma, och de växer dag för dag, säger biståndsminister Johan Forssell (M) på en pressträff.

Stödet fördelas med 20 miljoner till FN:s barnfond (Unicef), 20 miljoner till FN:s befolkningsfond (UNFPA) och 80 miljoner till FN:s livsmedelsprogram (WFP). Av de sistnämnda 80 miljonerna går 29 miljoner direkt till Gazainsatser och 51 miljoner betalas ut i så kallat kärnstöd.

Markerad händelse

Första hjälpsändning till Gaza via flytande pir

På fredagsmorgonen kunde de första lastbilarna med förnödenheter börja köra in i Gaza via den flytande hamnen som färdigställdes på torsdagen. Det skriver USA:s militärkommando Centcom på X.

Hjälpsändningen är den första som sker via den flytande piren, som består av pontoner. Inga amerikanska trupper gick i land under insatsen, enligt inlägget.

Den amerikanska militären hoppas framöver kunna skala upp nödhjälpen via piren till 150 lastbilar om dagen, enligt AP. USA och hjälporganisationer har dock varnat för att den provisoriska hamnen inte kan ersätta markleveranser för att täcka det akuta behovet av mat, vatten och bränsle i Gaza.

Piren i Gaza sedd ovanifrån.
Foto: AFP Photo/US Central Command (CENTOCOM)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Krävde Fifasanktioner mot Israel – fick nej

Palestinska fotbollsförbundet krävde under Fifakongressen i Bangkok att sanktioner riktas mot Israel och att de ska kunna portas från det internationella förbundet. Den palestinske ordföranden Jibril Rajoub ansåg att det skulle ske omedelbart.

– Bollen är i era händer, säger Jibril Rajoub till Fifabasen Gianni Infantino.

Det blir dock ingen omröstning om saken på kongressen. Infantino, som lyssnat till både det palestinska och det israeliska förbundet, hänvisade till att politik ska hållas utanför fotbollen. Däremot kommer ett extrainsatt möte att hållas i juli där den juridiska biten ska ses över.

(TT)

Markerad händelse

Spanien: Tillståndsstopp för fartyg med Israelvapen

Spanien har vägrat ge tillstånd till ett fartyg lastat med vapen till Israel att lägga till vid den sydöstra hamnen i Cartagena den 21 maj. Det rapporterade landets utrikesminister Jose Manuel Albares till reportrar i Bryssel på torsdagen, enligt AlJazeera.

Albares sa att tillståndsvägrandet är förenligt med Spaniens policy att förbjuda export av alla vapen till Israel sedan krigets start i oktober.

Marianne Danica bär nästan 27 ton explosivt material från Madras, Indien, rapporterade tidningen El Pais.

Markerad händelse

Arabiska ledare efterfrågar FN-styrkor

Arabiska ledare kräver gemensamt att FN:s fredsbevarande styrkor sätts in på ockuperade palestinska områden tills en tvåstatslösning uppnåtts.

Vid Arabförbundets toppmöte i Bahrain utfärdade ledarna "Manama-deklarationen", som inkluderar en uppmaning att fastställa en tidsram för att nå en tvåstatslösning, och att FN:s säkerhetsråd utfärdar en resolution om att upprätta en palestinsk stat.

FN har inga fredsbevarande trupper i Israel eller de palestinska territorierna men har mer än 10 000 fredsbevarande styrkor längs Israels gränsregioner, som UNIFIL i Libanon och UNDOF i Syrien.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN: Alla gränsövergångar måste öppnas

FN:s biträdande talesperson Farhan Haq upprepar att alla gränsövergångar till Gaza åter måste öppnas för att möjliggöra effektiva humanitära hjälpinsatser.

Det var när Haq riktade tacksamhet till USA för landets arbete gällande den nyinstallerad flytande hamnen i Gaza (som FN planerar att distribuera humanitärt bistånd via), som han betonade att marktillgången till territoriet fortfarande är avgörande:

- Landvägar är den mest lönsamma och effektiva metoden för biståndsleverans, och det är därför vi behöver öppna alla övergångar. För att avvärja svältens fasor måste vi använda den snabbaste och mest uppenbara vägen för att nå folket i Gaza – och för det behöver vi tillgång till land nu.

Se den nya hamnen i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Källor: Egypten avfärdar plan för Rafahövergång

Egypten har avfärdat ett israeliskt förslag om att öppna gränsövergången mellan Rafah och Egypten, det uppger två egyptiska säkerhetskällor för Reuters.

Egypten anser att palestinska myndigheter ska ha kontroll över gränsövergången på den palestinska sidan. Israel har ett villkor för hur den ska styras om Israel lämnar Gaza, enligt uppgifterna. Men det framgår inte vad Israel vill.

Gränsövergången Rafah beskrivs som extremt viktig för att leverera nödhjälp till civilbefolkningen i Gaza.

Videon ovan är från 7 maj när Israel tog kontroll över Rafahgränsen.

Markerad händelse

Flytande hamn i Gaza klar

Den provisoriska hamn som ska användas för att leverera förnödenheter till civilbefolkningen i Gaza är klar, meddelar USA:s militär på X.

Den flytande bryggan, bestående av pontoner, blev klar för drygt en vecka sedan och har nu förankrats vid Gazas kust.

Enligt USA:s militär kommer hjälpleveranser som fraktas sjövägen kunna föras in i Gaza de kommande dagarna.

Förväntningarna är till en början att 90 lastbilar om dagen ska frakta nödhjälp från lastfartygen, in till land.

Flytande hamn.
Foto: USA:s försvarsdepartement

Israeliska soldater dödade av egna militären

Fem israeliska soldater har dött i Jabalia i norra Gaza, uppger Israels militär (IDF).

Enligt IDF:s egna utredning har soldaterna dött i samband med att en stridsvagn beskjutit en byggnad där militären trodde att fienden befann sig, uppger israeliska medier.

Ytterligare sju soldater uppges ha skadats i beskjutningen, varav tre allvarligt.