Hamas-ledaren Ismail Haniyeh framför en palestinsk flagga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har haft en hög ställning i Hamas under flera decennier”. Hör Carl Fridh Kleberg om dödade Hamasledaren Ismail Haniyeh. Foto: Vahid Salemi

Hamasledaren Ismail Haniya död: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Hamas högste politiske ledare Ismail Haniya, 62, dödades i Iran under natten mot onsdag.

  • Tidigt på onsdagsmorgonen rapporterade nyhetsbyrån Reuters att Hamas politiska ledare Ismail Haniya hade dödats under en attack i Iran. Terrorgruppen rapporterar att Haniya och hans livvakt dödades i ett israelisk flyganfall.
    Haniya befann sig i Irans huvudstad Teheran för att närvara när landets nya president Masoud Pezishkian svors in.
  • Den högt uppsatte Hamasledaren Khalil al-Hayya sade under eftermiddagen att alla alternativ med Israel har misslyckats och att det inte finns något annat alternativ än motstånd, enligt Reuters.
  • Den palestinska presidenten Mahmoud Abbas fördömde händelsen, enligt palestinska nyhetsbyrån Wafa. Även Irans president Masoud Pezeshkian sade i ett uttalande att Iran kommer att få ”de terroristiska ockupanterna att ångra sin fega handling”. Irans högste andliga ledare, ayatolla Ali Khamenei, sade att Israel har förberett ett ”hårt straff” till sig själv genom att döda Hamasledaren.
    – Vi betraktar hans hämnd som vår plikt, sade Khamenei enligt AP.
  • Israels militär IDF har sagt till CNN att de inte kommenterar händelsen för utländsk media. Samtidigt sade IDF att det utförs en bedömning av situationen, enligt Times of Israel.
  • USA:s utrikesminister Antony Blinken, säger till CNA Singapore att USA inte ”hade kännedom eller var inblandat” i dödandet av Ismail Haniya.
  • Turkiets utrikesdepartement skriver att de fördömer det ”skamliga mordet”. Departementet skriver också att Israel försöker få Gazakriget att spridas regionalt. Även Ryssland fördömer attacken och kallar det för ett ”oacceptabelt politiskt mord”, sade Moskva.
  • Qatars premiärminister shejk Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, en av medlarna i förhandlingarna om vapenvila mellan Israel och Hamas, frågar sig hur medlingen ska lyckas när en part mördas. Det skrev han på X.
  • Under eftermiddagen uppgav Israels utrikesminister att det enda sättet att förhindra ett fullskaligt krig är att omedelbart implementera FN:s säkerhetsråds resolution 1701. Säkerhetsrådet röstade 2006 igenom resolutionen som kräver fullständig vapenvila mellan Israel och Hizbollah. Den krävde då att israeliska soldaterna skulle lämna Libanon och att Hizbollah upphörde med sina angrepp på Israel.
  • Attacken mot Haniya inträffade bara timmar efter att Hizbollah-befälet Fuad Shukr dödades i en attack mot Libanon på tisdagskvällen. Enligt IDF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet