26-åriga Andreas Steindl sprang 3,5 mil och besteg fem bergstoppar över 4.000 meter på sju timmar och 45 minuter. Foto: APTN

Han genomförde det många trodde var omöjligt

Uppdaterad
Publicerad

Schweizaren Andreas Steindl har åstadkommit något som kan förefalla omöjligt. På knappt åtta timmar sprang han 3,5 mil och besteg fem alptoppar på över 4.000 meter. Ett rekord som väcker beundran hos många.

26-årige Andreas Steindl, som växte upp i Zermatt i de schweiziska alperna, har under åratal ägnat sig åt bergsklättring. Redan för två år sedan sprang och klättrade han sträckan mellan Zermatt och Saas Fee. Då landade han på en tid över nio timmar.

Slog personligt rekord

Nu har han slagit personligt rekord med över en timme. Han tillryggalade 30.66 kilometer på sju timmar, 45 minuter och 44 sekunder. Inom den tiden besteg han också Alphubel (4.206 m), Täschhorn (4.419 m), Dom (4.545 m), Lenzspitze (4.294 m) och Nadelhorn (4.327 m).

– Det här är en fantastisk dag för mig. Jag är väldigt lycklig att det här projektet är i hamn. Vädret och omständigheterna var perfekta så jag mår väldigt bra, sade han efter prestationen.

Besteg Matterhorn 80 gånger

2013 vann Andreas Steindl världscupen i skidalpinism med det schweiziska landslaget. Att bestiga berg är således ingen ny företeelse för Andreas Steindl. Redan när han var 14 år besteg han Matterhorn. Sedan dess har han gjort det 80 gånger. Alperna är en stor del av 26-åringens liv.

– Jag arbetar i bergen. Jag spenderar varje dag under sommaren i bergen. Det är lite som min egen trädgård, säger han.

Frågan många ställer sig nu är vad Andreas Steindls nästa utmaning kommer att bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.