EU-valskandidaten Amine Kessaci. Man med mörkt hår och vit t-tröja. En gågata i Marseille. Fotgängare och markiser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hittade dem uppbrända i en bil, det fanns inte mycket kvar av dem” – Amine Kessaci har förlorat både sin bror och vänner till det dödliga våldet, nu kandiderar han till EU-valet. Foto: SVT

Han kandiderar till EU-valet – förlorade sin bror i det dödliga våldet

Uppdaterad
Publicerad

Likt i Sverige pågår ett dödligt drogkrig i Marseille i Frankrike. SVT har träffat Amine Kessaci, en av EU-valets yngsta kandidater, som förlorat sin bror och vänner till följd av det dödliga våldet.

– Sedan min bror dog 2020 har över hundra personer mördats i Marseille, säger Kessaci.

Kampen mot organiserad brottslighet är en av de viktigaste frågorna för svenska väljare i EU-valet. Och även i Frankrike har drogkriminaliteten länge varit ett problem. Totalt omsätter den tre miljarder euro per år i landet.

Sverige och Frankrike ingår sedan den 4 mars i ett samarbetsavtal. Det innebär bland annat att myndigheterna får lättare att begära ut underrättelseinformation från varandra. Under våren besökte även svensk polis Marseille för att lära sig av fransk polis.

EU-val 2024

Amine Kessaci kandiderar för de franska gröna i EU-valet. Han gick i skolan inne i stan men är uppvuxen i en av Marseilles förorter.

– Det är viktigt med en social mix, det hjälper folk att komma in i samhället. Det pratas mycket om assimilering, att man ska byta namn och religion, men det är inte så det går till, säger han.

Nu jobbar han för att legalisera droganvändningen i hela EU.

– Vi kan vädja till köparnas moral med två sorters knark. Ett är lite dyrare, det statliga, lagliga. Men du vet vad du röker. Och med intäkterna kan vi skapa skolor, renovera stadsdelar och skapa jobb. Det andra är billigare, men smutsigt. Du vet inte vad du röker och har blod på dina händer, för pengarna går till vapen som dödar unga, säger Kessaci.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet