Bild ett visar människor som vandrar genom en skog. Den andra bilden visar en person i en butik som står bredvid en kundvagn med varor, klädd i svart och med ansiktsmask. Den tredje bilden visar två personer klädda i mörka kläder och masker,  fångade av en övervakningskamera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen misstänker att de tre barnen inte varit i kontakt med andra människor de senaste tre åren, och att de nu hjälper sin pappa att begå brott. Se mer från fallet i videon. Foto: SVT

Han tog barnen och försvann in i vildmarken – för tre år sedan

Publicerad

Den nyzeeländske pappan Tom Phillips kidnappade sina barn 2021.

Sedan dess har han och barnen levt i vildmarken och endast besökt civilisationen för att handla eller stjäla förnödenheter.

Efter tre år till skogs har den förvildade familjen fångats på video.

Det osannolika fallet har väckt stor uppmärksamhet världen över och har sin början 2021.

Thomas Callam Phillips låg då i en infekterad vårdnadstvist som han förlorade. I december samma år tog han därför sina tre minderåriga barn och försvann upp i de berg som omsluter det lilla kustsamhället Marokopa i nordliga Nya Zeeland.

Polisen har inlett en stor sökinsats men ingen har sett varken Philips eller barnen – fram tills nu.

Grisjägare får syn på Phillips

I oktober i år var ett gäng ungdomar ute och jagade gris, men hamnade i stället mitt i jakten efter Philips. En av dem tar upp sin kamera och filmar den vandrande familjen. I klippet hörs hur han försöker kommunicera med dem men utan att få svar.

– Hallå, skynda er, säger han.

80 000 i tipspengar

Polisen erbjöd i juni 80 000 dollar till den som hade tips som kunde leda till gripande av Philips. Det erbjudandet har nu gått ut. De har även meddelat att Phillips är misstänkt för ett flertal brott, däribland grovt rån och olovligt innehav av ett skjutvapen.

– Vi behöver trovärdiga uppgifter som kan leda till att barnen kan komma hem till säkerhet. Vi är fortsatt oroade för deras välbefinnande, säger Andrew Saunders, polisinspektör i Waikato.

Polisen misstänker att barnen inte varit i kontakt med andra människor de senaste tre åren, och att de nu hjälper sin pappa att begå brott.

Se mer om fallet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.