Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om varför det sker så många militärkupper just nu.

Militärjuntan i Niger åtalar president Bazoum för förräderi – Ecowas: ”En provokation”

Publicerad

Flera länder i Västafrika har fått sina regeringar störtade i militärkupper de senaste åren. Men varför sker det så många kupper i det så kallade Sahel-bältet området just nu? SVT:s Afrikakorrespondent listar fyra orsaker till uppgången.

Under måndagen kom beskedet att Nigers avsatta president Mohamed Bazoum ska åtalas för högförräderi. Det säger militärjuntan som avsatte honom i en statskupp.

De västafrikanska ländernas samarbetsorganisation Ecowas har fördömt beskedet och kallar det för en provokation och att det motsäger militärjuntans påstådda vilja att att återställa den demokratiska ordningen på fredliga vis.

Kuppen har fått flera av Ecowas-länderna att införa sanktioner mot Niger och vissa har även satt militära styrkor i beredskap för ett eventuellt militärt ingripande – men alla länder i regionen är inte med på det tåget.

”Vore en krigsförklaring”

Mali, Burkina Faso och Guinea som alla styrs av militärjuntor som tagit makten via kupper de senaste åren har varnat de övriga medlemmarna i Ecowas för att attackera Niger

”Ett militärt ingripande mot Niger skulle vara likvärdigt med en krigsförklaring mot Burkina Faso och Mali”, skrev de två ländernas regeringar i ett gemensamt uttalande den 31 juli.

Mali och Burkina Faso skrev även att de kommer vägra att införa de ”illegala, illegitima och inhumana” sanktionerna mot Niger som organisationen Ecowas klubbade igenom efter statskuppen.

Niger är ett av världens fattigaste länder och det nya styret sa i ett uttalande på måndagen att sanktionerna påverkat invånarnas tillgång till medicin, mat och elektricitet.

Vägrar träffa diplomater

Statskuppens ledare lgeneralen Abdourahmane Tchiani, ska på måndagen sagt att hans ”dörr alltid är öppen för att utforska diplomatiska och fredliga lösningar” under ett möte med religiösa ledare från Nigeria under måndagen.

Men trots uttalandet så har juntan hittills vägrat träffa representanter från Ecowas. Två delegationer från organisationen som försökt resa till Niger har nekats att resa in i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.