Pia Alm-Borgström, som bor strax utanför Umeå i vanliga fall, får på grund av coronakrisen vara kvar i Thailand ytterligare två månader än vad som var tänkt. Foto: SVT

Svenska Pia kvar i turistfritt Thailand: ”Har en två kilometer lång strand för mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin tvingar Pia Alm-Borgström att stanna i Thailand minst två månader längre än tänkt. Från den tropiska värmen rapporterar hon om en turistnäring som helt stannat av – och om öde stränder.

– Det kändes väldigt spöklikt i början, men jag har det bra här, säger hon.

I flera år har Pia Alm-Borgström åkt till Thailand i tre månader över vinterhalvåret för att träna och rehabilitera sig från sin bindvävssjukdom. När coronapandemin slog till med full kraft i världen beslöt hon sig för att stanna kvar vid den lilla semesteranläggning som ligger vid Khao Lak som hon befann sig i.

– Det var en lång process. Men jag har lyckats förlänga mitt visum, min försäkring och sett till att jag kunnat bo kvar i bostaden som jag hyrde. Samtidigt följer jag UD:s meddelanden noga, säger hon.

Coronapandemin

Thailand har infört hårda restriktioner i kampen mot corona. Restauranger har fått stänga, krav på ansiktsmask har införts och ett utegångsförbud efter klockan 22 gäller varje dag.

”Alla utan jobb”

– Området jag befinner mig i har helt tömts på turister, alla här är också helt utan jobb, säger Pia Alm-Borgström.

Hon befinner sig i ett litet serviceområde för personer som jobbar inom de sju stora resorter som finns i närheten. Men all verksamhet har stannat av i pandemins fotspår.

– Man kan inte ta sig någonstans. Mellan varje distrikt finns vägkontroller, säger hon.

För Pia Alm-Borgström har det inneburit att hon haft kilometerlånga stränder helt för sig själv.

– Det var lite spöklikt i början. Men jag spenderar dagarna med att träna på stranden. Utegångsförbudet är inga problem. Jag är sällan uppe så sent, säger hon.

Säljer chilipasta

Thailändarna i området har drabbats hårt av krisen, liksom gästarbetarna från närliggande länder. Men flera lokalinvånare har hittat kreativa lösningar på att klara sig igenom krisen.

– Jag har lärt känna flera här på plats. Familjen som bor i bostaden under min har börjat tillverka chilipasta efter ett gammalt recept de hade och säljer det, säger hon.

Flera av thailändarna på plats har också börjat fiska.

”Säkrare än i Sverige”

Pia Alm-Borgsrtöm har tagit situationen i Thailand med ro.

– Jag ser mig själv som riskgrupp och känner mig ändå säkrare här än vad jag kanske gjort i Sverige, säger hon.

Coronapandemin i Thailand (den 30 april 2020)

Antal bekräftat smittade:  2 954

Antal döda: 54

Källa: Statistik från Johns Hopkins universitet 15:15 den 30 april

Sedan den 26 mars råder det undantagstillstånd i Thailand fram tills sista april.

  • Utländska medborgare får inte resa in i Thailand. Vissa undantag gäller, exempelvis för personer med arbetstillstånd i Thailand.
  • Provinsguvernörer har befogenheter att t.ex. stänga turistdestinationer. Utegångsförbud kan ske lokalt.
  • Publika sammankomster är inte tillåtna.
  • Nattklubbar, barer, lekområden, skolor, biografer, sporthallar och andra publika områden stängs i Bangkok och andra större städer tillsvidare.
  • Förbud att sprida desinformation om covid-19.
  • Människor uppmanas att inte genomföra icke-nödvändiga resor i landet och militära ”checkpoints” upprättas för att kontrollera resande.

Källa: Svenska ambassaden i Bangkok den 30 april 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet