Här kan nästa globala pandemi bryta ut

Uppdaterad
Publicerad

Nästa globala pandemi kommer mer troligt bryta ut i Västafrika än Kina, varnar forskare. På gatorna i jättestaden Abidjan i Elfenbenskusten flockas smittbärande fladdermöss och på landsbygden smygfilmar SVT matmarknader med slaktade vilda djur, så kallad bushmeat. 

I alléer med höga träd lever enorma kolonier av fladdermöss. De ska egentligen bo i regnskogen men eftersom 70 procent av djungeln har skövlats har de flyttat in i staden. De väsnas och på trottoarerna ligger mängder av fladdermusspillning. Fladdermössen är en sanitär fara och det oroar invånarna i mångmiljonstaden Abidjan. Enligt en kinesisk studie bär fladdermöss globalt på fler än 5 000 olika sorters coronavirus.  

– Jag avskyr dem, de skitar ner och så bär de på virus, säger butiksinnehavaren.   

Klimat

Ebolapandemin för några år sen började med att människor åt fladdermöss. Alla har den fasansfulla pandemin blödarsjukan i färskt minne. Grannländer som Liberia och Guinea drabbades värst.  

Den troligaste förklaringen till flera av de senaste pandemierna som ebola, zika och covid-19 är att virus hoppat från vilda djur till människor. 

Krishärd

Virus som smittar från djur till människor kommer att bli vanligare i takt med att människan fortsätter skövla orörd natur, enligt FN Environment. Hittills har Asien varit i fokus men en ny rapport pekar ut Öst- och Västafrika som nästa krishärd. Här växer städerna snabbt, regnskogar skövlas och klimatet förändras vilket leder till att skogar avverkas i jakt på ny jordbruksmark. Människor och djur trängs samman. 

Den snabba urbaniseringen och befolkningstillväxten tillsammans med klimatförändringar har fått forskare vid ILRI, International Livestock Research Institute, att i en rapport varna för att särskilt kuststäder i Västafrika är nästa krishärd för en pandemi.   

Kött bär på virus

Ytterligare en smittorisk är den snabba ökningen av så kallad ”bushmeat” som exporteras över hela världen. Jägare har redan skjutit av landets bestånd av skogselefanter och stora apor.  

Försäljningen förbjöds i Elfenbenskusten under ebolapandemin men tilläts igen 2016. 

Men det är ett känsligt kapitel, ”bushmeat” bär på virus eftersom köttet är dåligt rökt eller torkat.  

Samtidigt har Afrika en svag sjukvårdssektor, växande vårdbehov hos äldre och på sina håll väpnade konflikter vilket gör att Afrika har svårt att bevaka och snabbt agera vid virusutbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet