Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ölkyl, diskberg och uteservering – så ser en 5 000 år gammal krog ut. Foto: AFP/Lagash Archaeology Project

Här kunde du köpa en stor stark – för 5 000 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

En pub med kyl, massor av sejdlar och matservering – där sumerer satt och drack öl för nästan 5 000 år sedan. Det tror sig arkeologer ha hittat vid utgrävningar i dagens Irak.

– Vi tror att det här är ett ställe dit vanligt folk kunde komma och äta – och det är inte ett hem, säger projektledaren Holly Pittman till AFP.

Resterna av krogen hittades i vad som tros ha varit en av världens första städer: Lagash i södra Irak. I ruinerna av den sumeriska staden har arkeologer tidigare hittat ölrecept, skriver nyhetsbyrån AFP.

Utöver hundratals sejdlar och skålar har forskarna hittat resterna av en stor ugn, samt fisk- och djurben. Dessutom har man funnit rester av ett slags primitivt kylsystem.

Med upptäckten hoppas man kunna belysa vardagen för vanliga människor i det dåvarande Mesopotamien, eftersom tidigare utgrävningar nästan uteslutande fokuserat på samhällseliten, så som kungar och präster.

Mesopotamiens medelklass

Den nu framgrävda puben är ett tydligt bevis på att dåvarande samhällen inte enbart bestod av härskare och slavar, utan att någon slags medelklass snabbt växt fram.

– Faktum är att de kunde gå till ett ställe för att sätta sig ner och ta en öl och lite fiskgryta, de slet inte under kungarnas tyranni, säger projektledaren Holly Pittman till CNN.

Se resterna av det sumeriska ölhaket i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.