Här lagar han mat med tusenåriga rötter från forna Mesopotamien

Uppdaterad
Publicerad

Matkulturen i forna Mesopotamien – civilisationsens vagga – utgör grunden för många maträtter i Mellanöstern. Ändå är det inte många som känner till den. Det vill svenskassyriern Arim Hawsho ändra på genom att återskapa några av världens äldsta recept.

Det började med att han köpte en bok om världens äldsta recept skrivna på lertavlor för 4000 år sedan i forna Mesopotamien. När han försökte tillaga maten insåg han att det inte gick då ingredienserna och tillagningssätten inte var anpassade efter det moderna köket.

– Och då fick jag idén att jag skulle återskapa världens äldsta recept, de flesta från scratch, säger Arim Hawsho som involverat både forskare och kockar i projektet.

Han sa upp sig från sitt jobb på bank för att satsa helhjärtat på boken som han nu hoppas kunna färdigställa under 2023.

I klippet ovan berättar han om varför Table of gods inte bara är en kokbok med uråldriga recept. Och han tillagar den assyriska/syrianska maträtten kutle – som går att spåra till Mesopotamien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.