Sjuksköterskor i Haifa på det underjordiska sjukhuset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det sägs vara världens största underjordiska sjukhus – följ med när SVT:s team besöker det tidigare parkeringshuset som gjorts om. Foto: SVT

Här rustar det underjordiska sjukhuset i Haifa för att kunna ta emot 2 000 patienter

Uppdaterad
Publicerad

Flera meter under jorden i Haifa ligger Rambamsjukhuset som är utrustat för att ta in ungefär 2 000 patienter. Sjukhuset är i hög beredskap nu när regionen befinner sig i det mest spända läget på flera år.

Upptrappningen i Mellanöstern har lett till att Haifa, Israels viktigaste hamnstad, har pekats ut som ett potentiellt mål för libanesiska Hizbollah.

– Vi har gått igenom det tidigare och vi kan gå igenom det igen, säger Shahin Nasser, boende i Haifa.

Det statliga sjukhuset i Haifa förbereds för storkrig och ett underjordiskt parkeringshus har gjorts om till tillfällig vårdinrättning.

– De flesta är rädda. Det finns människor som fortsätter att leva som vanligt, men de känner ändå att det kommer att hända någonting, säger Anat Harb, sjuksköterska på det underjordiska sjukhuset.

Är även skyddsrum

Flera lärdomar har dragits från senast Israel var i krig med Hizbollah i Libanon 2006. Sjukhuset, som också fungerar som ett skyddsrum, har därför all utrustning man behöver och även utrustning till andra sjukhus i området.

– Vi kommer ha allting. Vi ska inte vara rädda för att inte ha instrument eller utrustning eller medicin eller mat, säger Anat Harb.

Se när SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia besöker underjordiska sjukhuset i Haifa i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.