Haag är en blomstrande stad med vackra gamla hus, konstmuséer och ett bilfritt centrum. Staden lockar varje år mängder av turister. Haag var också länge ett favoritmål för romska tiggare.
Men de boende och inte minst affärsidkarna tyckte att det blev alltför störande till slut.
De ville ha ett tiggeriförbud i centrala Haag, något som redan fanns i flera andra städer i landet, bland annat i Amsterdam och Rotterdam.
– Längs bara ett par hundra meter på den här gatan kunde det vara tre tiggare som sade ge mig pengar, ge mig pengar, ge mig pengar, säger Paul Corten, ordförande för företagareföreningen i Haag.
Organiserat tiggeri
– De satt på torra ställen vid affärer och i varje hörn, de satt faktiskt i hela innerstan.
Ett av argumenten för ett förbud var förekomsten av vad nederländska polisen ansåg vara organiserat tiggeri med kopplingar till kriminella gäng.
Den som drev igenom förslaget i stadsfullmäktige var den konservative politikern Ibo Gülsen.
– Diskussionen var lång och känsloladdad. Till att börja med var de som bodde i centrum för ett förbud. Det var borgmästaren och mitt parti också men det var inte någon majoritet. Ett år senare, när problemet blivit större, kunde de inte bortse från det, säger han.
Ibo Gülsen tror inte att tiggarna får behålla pengarna de fått.
– Man kan se personer komma fram till dem och samla ihop pengar under dagen efter ett organiserat schema, säger han.
Inga åtal om trafficking
De misstankar som finns att det skulle röra sig om trafficking har dock inte lett till några åtal.
Men Haags affärsmän är nöjda i dag. Nu finns inte längre några tiggare som stör stadsbilden. Men frågan är vart de tog vägen.
– På en vecka var de borta. Vi vet inte var de är nu – kanske i Sverige, säger Paul Corten.
”Förbud löser inga problem”
I Bryssel finns paraplyorganisationen Feantsa som stödjer hemlösa och som ser med oro på att tiggeriförbud återinförs på flera håll. Det handlar ofta om att flytta problemet någon annanstans, menar de.
– Det löser inte alls problemet att kriminalisera hemlöshet. Det skulle inte betyda att det blev mindre hemlöshet. Man försöker bara göra problemet osynligt så att folk inte behöver tänka på det, säger Samara Jones på Feantsa.
Tiggeriförbud i olika länder
Flera länder i Europa har infört nationella lagar mot tiggeri. Här är läget i några länder.
Frankrike Lagen mot tiggeri upphörde 1994 men det är fortfarande olagligt att tigga med barn eller aggressiva djur.
Italien Förbjudet om man tigger med barn eller djur. Tillämpas dock inte.
Polen Tiggeri är lagligt bara om personen inte kan arbeta eller har tillräckliga resurser. Annars olagligt. Lagen tillämpas dock inte eftersom ingen förstår vad den egentligen innebär.
Rumänien Alla typer av tiggeri förbjudet.
Ungern I särklass hårdast lagstiftning. Hemlöshet kriminaliserad. I en stadsdel i huvudstaden Budapest är det bland annat förbjudet att plocka saker från hushållssopor och återvinningsstationer.
Grekland Tiggeri kan ge sex månaders fängelse och upp till 3.000 euro i böter.
Storbritannien Tiggeri är olagligt. Lagen skrevs redan 1824. Finns även en lag från 2003 om ”anti-social behaviour”, som bland annat handlar om aggressiva tiggare. Det är även förbjudet att låta barn tigga. Det finns även regler kring allmän ordning som kan bötfälla tiggare. Lagarna anses inte ha haft så stor verkan. Diskussion om förnyelse av lagarna.
Danmark Tiggeri är olagligt.
Irland Aggressivt tiggeri samt tiggeri i närheten av uttagsautomater är förbjudet. Lagen tillämpas dock inte.
Norge Tiggeriförbud i vissa kommuner. Kan bli nationellt förbud 2015.
Finland Tiggeri är lagligt men debatt pågår. År 2010 lade finska regeringen fram ett lagförslag i riksdagen om ett förbud mot aggressivt tiggeri som inte gick igenom.
Österrike Inget nationellt förbud men olagligt i flera förbundsländer (delstater). I staden Graz förbjöds tiggeri år 2011 i ett försök att hålla utslagna romer borta från gatubilden. Efter protester upphävdes förbudet år 2013 och nu har staden en annan hållning. Man lär romer odla vitlök.
Tyskland Lagligt men tiggeri som har kopplingar till bedrägeri är straffbart. Tiggeri ses som en ordningsfråga. Aggressivt tiggande är förbjudet på många ställen men att tigga tyst och stillsamt anses inte vara störande för den allmänna ordningen.
Källa: Feantsa