Bilder på polis och ambulanspersonal, till höger Kesaria Abramidze

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om det uppmärksammade mordet på georgiska transaktivisten och modellen Kesaria Abramidze i videon. Foto: Georgiens offentliga television via EBU, @kesaria_official via Instagram

Hård hbtqi-lag klubbad i Georgien: ”Ett angrepp”

Publicerad

Georgien har antagit en ny lag som väntas inskränka hbtqi-personers rättigheter kraftigt.

Dagen efter att landets styrande parti röstat igenom lagen mördades den kända transaktivisten Kesaria Abramidze.

– Läget har försämrats för hbtq-personer, med våld, homofobi och transfobi, säger RFSL:s generalsekreterare Tawar Dabaghi.

Det var i tisdags som Georgiens parlament antog lagen som bland annat förbjuder samkönade äktenskap och könsbekräftande behandlingar.

Dagen efter hittades den georgiska skådespelaren och modellen Kesaria Abramidze död i sitt hem utanför huvudstaden Tbilisi. Abramidze var en känd transaktivist och en av de första personerna som kom ut som trans i landet. En person har gripits misstänkt för mordet.

Motivet bakom mordet är ännu inte känt, men ses enligt civilsamhällesorganisationer som ett tecken på den allt tuffare situationen för hbtqi-personer i landet, rapporterar The Guardian.

Vill stöpa om samhället

Lagförslaget kommer ursprungligen från partiet Georgiska drömmen och ska främja ”familjevärderingar och skydda barn”. Kritiker hävdar att lagen hämtat stor inspiration från grannlandet Ryssland, där hbtqi-personers rättigheter kraftigt försämrats under det senaste decenniet.

RFSL:s generalsekreterare Tawar Dabaghi menar att lagen syftar till att stöpa om samhället och minska möjligheterna för civila krafter att verka i Georgien.

– Syns du inte så finns du inte, det är ett angrepp mot grundläggande mänskliga rättigheter, säger hon och pekar på att hbtqi-frågorna används som ett slagträ inför valet som hålls i oktober.

”Bistånd viktigaste verktyget”

RFSL har ett långvarigt samarbete med organisationer i landet, men enligt Tawar Dabaghi har en annan kritiserad lag gjort det svårare för civilsamhällesorganisationer att ta emot utländsk finansiering.

– Biståndet är vårt viktigaste verktyg, när vi stöttar de här organisationerna så skyddar vi även vår egen trygghet, säger Tawar Dabaghi.

Kan nekas asyl

Georgien klassas som en säker stat av flera länder i EU, däribland Sverige. Det betyder att hbtqi-personer som flytt kan komma att nekas asyl.

Att Georgien klassas som säkert är en beskrivning som RFSL:s Tawar Dabaghi vänder sig emot.

– Man behöver fråga sig, för vem är detta ett säkert land? Uppenbarligen inte för hbtqi-personer. Jag hoppas att Migrationsverket följer utvecklingen och kan göra en annan bedömning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.