Båtmigranter väntar på att få gå i land i Messina, Sicilien, häromdagen. Foto: TT

Hårda ord om insats mot smugglare

Uppdaterad
Publicerad

Trots tvekan från FN och ännu större ovilja i Libyen gör sig EU redo för en militär insats mot flyktingsmugglarna på Medelhavet.

I EU-parlamentet är kritiken stor.

När medlemsländernas försvars- och utrikesministrar håller gemensamt möte i Bryssel på måndagen är EU Navfor Med ett av huvudämnena.

Så är det i alla fall tänkt att den planerade militärinsatsen mot Medelhavets flyktingsmugglare ska heta. Inledningsvis är tanken att ge klartecken för att etablera själva insatsen och börja samla underrättelser och information. Längre fram ska EU-fartygen kunna ingripa mot misstänkta på internationellt vatten – och möjligen också i libyska vatten.

Flyktingkrisen i Europa

Tung kritik

Långt ifrån alla är dock förtjusta.

– Det olyckliga i det här är att man ska ge sig ut på något sorts EU-korståg och sänka båtar på andra länders territorium. Det måste få ett stopp. Det är inte EU:s uppgift, säger svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C).

– Obehagligt, säger kollegan Malin Björk (V).

Militärinsatsen mot flyktingsmugglarna föreslogs i samband med EU-ledarnas extra toppmöte i april. För knappt en vecka sedan blev den en av fyra omedelbara åtgärder som förs fram i EU-kommissionens nya asyl- och migrationsstrategi.

– I det stora hela en förstärkning av ”Fästning Europa”. Medan stegen är mycket små och ofärdiga vad gäller de instrument som innebär att Europa tar ett större ansvar för flyktingkatastroferna så är kliven oerhört stora för det som handlar om att hålla folk borta, anser Malin Björk.

Ja från FN?

I Sverige ger annars regeringen tummen upp för förslaget att gemensamt ta emot och fördela kvotflyktingar och asylsökande – något som exempelvis Storbritannien och Ungern å sin sida är kraftigt emot.

Från svensk sida trycks också hårt på att ett FN-mandat eller ett godkännande från Libyen måste finnas innan det går att slå till på libyskt område – och helst även innan tillslag kan göras på internationellt vatten.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini har arbetat intensivt för ett godkännande i FN. Kanske är hon på väg att lyckas.

– Mitt intryck är att det inte finns något veto i princip från någon av vetoländerna i Säkerhetsrådet. Just nu verkar det som att det mer är en fråga om formuleringar. Jag hoppas att jag har rätt, sade Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier i torsdags, enligt AFP.

Fakta: EU:s asyl- och migrationsstrategi

EU-kommissionen presenterade i onsdags förslag på fyra omedelbara åtgärder för att möta flyktingkrisen på Medelhavet:

 * Trefaldiga kapaciteten och budgeten för insatserna Triton och Poseidon på Medelhavet och i slutet av maj presentera en ny operationsplan för Triton.

 * I slutet av maj föreslå en temporär bördefördelning för personer ”i tydligt behov av internationellt skydd” och senare i år även ta fram en permanent bördefördelning vid krislägen.

 * I slutet av maj föreslå gemensamt mottagande och fördelande av 20 000 så kallade kvotflyktingar.

 * Inom ramen för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken arbeta fram en ”möjlig” insats i Medelhavet för att bekämpa smugglarnätverk, ”i enlighet med internationell rätt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet