Harris efter mötet med Netanyahu: ”Kommer inte hålla tyst”

Uppdaterad
Publicerad

Kamala Harris betonade att Israel har rätt att försvara sig, men uttryckte även oro för Gaza i sitt möte med Benjamin Netanyahu.

– Jag kommer inte att hålla tyst, säger hon till reportrar efteråt.

Kamala Harris hade enligt henne själv ett ”konstruktivt och uppriktigt” samtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under torsdagen.

Hon fördömde Hamas brutalitet, men beskrev även bilderna av döda barn och desperata människor som förödande.

USA-val 2024

– Vi kan inte titta bort när det gäller dessa tragedier. Vi kan inte tillåta oss att bli likgiltiga inför lidandet och jag kommer inte att hålla tyst, säger Harris enligt AFP.

Återupprepade Bidens budskap

Tidigare under torsdagen träffade Joe Biden Netanyahu, enligt Vita huset diskuterade presidenten behovet av att slutföra ett avtal om vapenvila med Hamas.

Ett budskap som Kamala Harris återupprepade.

– Det har skett en hoppfull utveckling i samtalen för att säkra en överenskommelse, säger Harris.

Budskap om vikten att nå ett avtal lyste med sin frånvaro när Netanyahu under sitt tal till USA:s kongress lovade ”total seger” mot Hamas, något som väckte stark kritik.

Finns ett intresse för att närma sig Trump

Under fredagen ska Netanyahu träffa Donald Trump i den tidigare presidentens residens Mar-a-Lago i Florida.

Relationen mellan dem försämrades efter att Netanyahu var en av de första världsledarna att gratulera Biden till segern i presidentvalet, samtidigt som Trump påstod att han hade vunnit.

Det kan däremot ligga i Netanyahus intresse att stärka banden med Trump om det resulterar i att han stöttar Israels villkor för ett avtal om vapenvila med Hamas, rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet