Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är van med typer som Donald Trump” Foto: Erin Schaff

Harris känga: ”Är van med typer som Donald Trump”

Uppdaterad
Publicerad

Kamala Harris säger sig vara fast inställd på att vinna valet i höst. I ett tal framför sina kampanjmedarbetare säger hon att hon är van vid att ”hantera typer som Donald Trump”.

Enligt en mätning gjord av AP ser det ut som att Harris säkrat stöd från tillräckligt många delegater för att kunna bli partiets presidentkandidat.

Nancy Pelosi, tidigare talman i representanthuset och Bill och Hillary Clinton, – är några av de tunga namn som uttalat sitt stöd för Harris.

USA-val 2024

Under tisdagen framträdde Harris på partiets kampanjhögkvarter i Delaware där hon gav en föraning om linjen mot Trump. Hon återkom även till sin bakgrund som jurist och åklagare i Kalifornien.

– Där tog jag mig an förövare av alla de slag. Sådana som förgrep sig på kvinnor. Bedragare som bestal konsumenter. Fuskare som bröt mot regler för sin egen vinning. Så tro mig, jag är väl bekant med Donald Trumps typ, sade Harris.

Donald Trump har själv nekat till de brott han dömts för.

Harris väljer tjuv- och polislinjen

Enligt SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi är det tydligt att det här är en valrörelse som för Harris handlar om att åtala Trump framför det amerikanska folket.

– Åklagaren Kamala Harris mot boven i hennes perspektiv, Donald Trump. Det kommer hon tjata om mer än en gång, säger Youcefi.

Fouad Yousefi och Kamala Harris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Fouad Youcefi: ”En Kamala Harris med stort självförtroende” Foto: SVT

Harris har fått med sig mycket av Bidens kampanjmedel samt samlat in rekordmycket pengar, 81 miljoner dollar. Bidens högsta kampanjchef har även nu slutit sig upp bakom Harris.

Tystnad från andra håll

Varken Chuck Schumer eller Hakeem Jeffries, Demokraternas gruppledare i senaten respektive representanthuset, har öppet sagt att de stöttar Harris. Däremot säger Jeffries att de ska träffa henne snart och att han ser fram emot det.

En annan som lyser med sin frånvaro är Barack Obama. Strax efter Bidens tillkännagivande uttryckte Obama tacksamhet och berömde sin tidigare vicepresident, men Harris nämndes inte.

Enligt källor till NBC vill Obama avvakta med att stödja någon kandidat tills denne formellt har valts. Han vill använda sin roll som en enande kraft för att få hela partiet att stå bakom kandidaten.

Obama stöttade inte heller Biden helhjärtat som kandidat 2020. Det var först efter att Bernie Sanders, Bidens sista motståndare i primärvalet, avslutade sin kampanj som Obama offentligt gav sitt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet