Kamala Harris på CNN

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under en intervju med amerikanska CNN intervjuas demokraternas presidentkandidat Kamala Harris. Foto: CNN

Kamala Harris i CNN-intervjun: Orubblig i mitt stöd för Israel

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris kommer fortsatt att stötta Israel om hon får flytta in i Vita huset. I sin första stora intervju som presidentkandidat säger hon också att hennes värderingar inte ändrats.

Uppmärksamheten har varit stor inför CNN-intervjun, som Harris gör tillsammans med sin vicepresidentkandidat Tim Walz.

Republikanerna med Donald Trump i spetsen har riktat hård kritik mot Harris för att hon inte gjort några intervjuer sedan Joe Bidens avhopp.

USA-val 2024

Ändrade åsikter

I intervjun pressas hon gällande två frågor där hon ändrat åsikt: oljeutvinningsmetoden fracking, som hon tidigare varit emot men nu säger att hon inte kommer att förbjuda, och den illegala migrationen över gränsen från Mexiko, där hon nu lovar tuffare tag.

Harris säger att hennes tid som vicepresident bidragit till nya perspektiv i många svåra frågor – men betonar att hennes grundvärderingar är desamma.

– Jag tror att den viktigaste och mest betydelsefulla aspekten av mitt politiska perspektiv och mina beslut är att mina värderingar inte har ändrats, säger hon.

Stöttar Israel

Gällande kriget mellan Israel och Hamas uppmanar Kamala Harris till en vapenvila och säger att hon inte kommer att göra några förändringar från den politik som Joe Biden fört gentemot Israel, inklusive leveranser av vapen.

– Jag är orubblig i mitt stöd för att Israel ska ha rätt att försvara sig själv. Det kommer inte att förändras. Men vi måste få till en vapenvila, säger hon.

På frågan om vad Kamala Harris skulle göra under sin första dag i Vita huset svarar hon kort och koncist att hon skulle ”stärka medelklassen”.

I en gest av enighet säger hon också att det skulle ”gynna det amerikanska folket” att hon plockar in en republikan i regeringen om hon blir vald.

– Under hela min karriär har jag uppmuntrat olika åsikter.

”TRÅKIGT!!!”

Redan innan CNN-intervjun hade visats kom kritiken från motståndaren Donald Trump. På sin egen social medieplattform ifrågasatte han både att att intervjun inte sändes live och att Harris hade sällskap av sin vicepresidentkandidat, Tim Walz.

– Hon tog med sig den här vicepresident-killen som ingen någonsin har hört talas om, sa ex-presidenten under ett kampanjmöte i Michigan.

Och han blev inte heller imponerad av talet:

”TRÅKIGT!!!”, skrev Trump på sin egen social medieplattform Truth Social efteråt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet