Kamala Harris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I natt gör Kamala Harris sin första intervju efter att ha nominerats till presidentkandidat – SVT:s Stefan Åsberg går igenom de knivigaste frågorna. Foto: EPA/ERIK S. LESSER

Här är de knivigaste frågorna när Harris gör sin första intervju som presidentkandidat

Publicerad

Bara timmar återstår till att Harris ska göra sin allra första intervju som presidentkandidat.

Hittills har hon varit otydlig med hur hennes politik skiljer sig från Bidens – nu vill osäkra väljare ha svar.

Natten till fredagen den 30 augusti ska Kamala Harris ge en längre intervju med tv-kanalen CNN som beskrivs som hennes viktigaste någonsin. Det är den första sedan Joe Biden hoppade av och ställde sig bakom Harris som kandidat den 21 juli.

Intervjun kommer att hållas i vågmästarstaten Georgia där hon befinner sig för att kampanja tillsammans med sin vicekandidat Tim Walz. Han ska även vara med på intervjun – något hon kritiserats för.

USA-val 2024

– Kritikerna menar att det är defensivt och fegt. Tim Walz är en jovialisk och lättsam person som har haft en god relation till media så här långt. Harris historia ser inte likadan ut, säger Stefan Åsberg, utrikesreporter och tidigare USA-korrespondent.

”Befläckade hennes tid som vicepresident”

Innan Harris blev demokraternas presidentkandidat gjorde hon en intervju med tv-kanalen NBC där hon fick en fråga om migrationspolitiken och när hon planerade att besöka gränsen till Mexiko. Då svarade hon ”vi har varit vid gränsen” men när det kom fram att hon faktiskt inte besökt gränsen själv var hennes svar att hon ”inte varit i Europa heller”

– Det var en hemsk intervju som fick stort genomslag och befläckade hennes tid som vicepresident, säger Åsberg.

Väljarna vill veta var hon står

När hon nu står inför nattens intervju är det därför mycket som står på spel.

– Det har varit en lätt resa för henne i opinionsmätningarna så här långt men väljarna vet samtidigt inte riktigt var hon står. Hon har gett väldigt lite klara besked.

Hör om vilka fyra frågor som väntas bli tuffast för Harris att svara på under nattens intervju i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet