Två bilder. 1. Två poliser i Butler står intill en vägg efter mordförsöket på Donald Trump. 2. En polis kroppskamera filmar ett vapen han håller i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var så här jävla nära. Han vände sig mot mig” – se bilderna från polisens kroppskameror som avslöjar nya detaljer om mordförsöket. Foto: Polisen i Butler via EBU

FBI: Tillfälligheter gjorde att skytten Crooks valde Trump

Uppdaterad
Publicerad

Både demokraternas och republikanernas konvent var potentiella måltavlor för Crooks.

Att den 20-årige skytten valde Trump beror enligt FBI på tillfälligheter – han sökte på hur man bygger en bomb redan 2019.

Thomas Matthew Crooks, som sköt skottet som träffade presidentkandidaten Donald Trump i örat, letade under en tid efter olika potentiella måltavlor för att utföra en attack. Att det sedan blev kampanjmötet berodde på tillfälligheter och FBI har inte identifierat ett politiskt motiv. Det uppgav de på onsdagen enligt NBC News.

Under en presskonferens berättade FBI att Crooks sökt på både republikanernas och demokraternas konvent innan han valde ut Donald Trump som måltavla. Hans sökhistorik visade att han vid över 60 olika tillfällen sökt på Trump såväl som Biden, som vid tillfället var demokraternas kandidat.

USA-val 2024

Det var under republikanernas kampanjmöte i Butler som Crooks sköt med en halvautomatisk AR-15 mot Donald Trump från ett tak strax utanför området. En person i publiken dödades och två skadades.

Blev ”hyperfokuserad” på Trump i juli

Så tidigt som 2019 ska Crooks ha sökt på sprängämnen och hur man tillverkar en bomb. Det senaste året ska han ha kartlagt flera olika evenemang som möjliga mål för en attack. Men i juli verkade Crooks ha bestämt sig för republikanernas möte som mål som han enligt FBI var ”hyperfokuserad” på.

Allt talar för att han agerade ensam när han utförde attacken.

– Jag vill vara tydlig, vi har inte sett några indikationer som tyder på att Crooks styrdes av en utländsk aktör, säger FBI:s biträdande chef Bobby Wells enligt NBC News.

Motiv fortfarande oklart

Under utredningen har över 1 000 intervjuer genomförts med syftet att kartlägga skyttens motiv – men det är fortfarande oklart. Kevin Rojek, som arbetar för FBI:s specialstyrka i Pennsylvania, uppger att Crooks inte tillhörde någon politisk ideologi.

– Det har verkligen varit en blandning och något vi fortfarande försöker analysera och dra slutsatser, säger Kevin Rojek till kanalen.

Crooks sköts i samband med dådet till döds av en FBI-agent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet