Två bilder. 1. Två poliser i Butler står intill en vägg efter mordförsöket på Donald Trump. 2. En polis kroppskamera filmar ett vapen han håller i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var så här jävla nära. Han vände sig mot mig” – se bilderna från polisens kroppskameror. Foto: Polisen i Butler via EBU

Här står polisen öga mot öga med Crooks – bara sekunder innan mordförsöket på Trump

Publicerad

Mordförsöket på Donald Trump i somras skakade om en hel värld. Nu avslöjar nya bilder från polisens kroppskameror fler detaljer om vad som egentligen hände den där dagen i Pennsylvania.

– Han vände sig rakt emot mig, säger en polis som hamnade öga mot öga med skytten precis innan skotten avlossades.

En månad har snart gått sedan skotten mot Donald Trump avfyrades under ett kampanjmöte i Butler, Pennsylvania. Skytten, Thomas Matthew Crooks, dödades på plats och kan därmed inte ställas inför rätta – men det betyder inte att historien är avslutad.

Polismyndigheten FBI:s utredning pågår fortfarande och så sent som för en vecka sedan meddelade man att Donald Trump själv skulle kallas till förhör.

Skottlossning mot Donald Trump

– Vi vill få hans perspektiv och höra vad han observerade, sa FBI-agenten Kevin Rojek på en pressträff.

Syftet med utredningen är enligt FBI bland annat att få reda på Crooks motiv. Man utreder också om Crooks hade några medhjälpare, men tillägger samtidigt att det i nuläget inte finns något som tyder på det.

”Fick mig att skämmas”

Ytterligare ett frågetecken som inte rätats ut har att göra med Secret services agerande under mordförsöket.

Myndigheten, som är högst ansvarig för presidentkandidaternas beskydd, har fått utstå hård kritik för att skytten inte stoppades tidigare.

Secret services högsta chef Kimberly Cheatle valde kort efter skjutningen att avgå. Hennes tillförordnade ersättare Ronald Rowe har under förhör i senaten erkänt att det var ett stort misstag att inte säkra det tak som Crooks sköt ifrån.

– Det jag såg fick mig att skämmas, sa Rowe.

Polis varnade för taket

Klart är att polisen och Secret service hade kännedom om Crooks innan det att skotten avlossades. Runt en timme innan skjutningen fotograferades han av en polis som tyckte att han såg ”misstänkt” ut.

Precis innan skjutningen hamnade en polis också öga mot öga med Crooks efter att åskådare sett honom från publikhavet. I videoklipp från kroppskameror hörs samma polis sedan berätta om att han varnat för det aktuella taket flera dagar innan mordförsöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet