JD Vance, vicepresidentskandidat för Republikanerna i USA

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är egentligen Republikanernas vicepresidentskandidat JD Vance? Foto: TT

Sociala medie-rykten, kritik och läckta mejl – här är turerna kring JD Vance

Uppdaterad
Publicerad

Soffsex, barnlösa kattanter och jämförelser av Donald Trump och Hitler. Sedan JD Vance utsågs till Trumps vicepresidentkandidat har mycket av uppmärksamheten riktad mot honom kretsat kring allt annat än hans sakpolitik.

Ohio-senatorn Vance valdes till Republikanernas vicepresidentkandidat för ungefär två veckor sedan.

– Efter att ha tänkt länge, och övervägt andra enorma talanger, har jag beslutat att han är den bästa personen att axla rollen som vicepresident, skrev Trump då.

USA-val 2024

Vance beskrivs som en politiker som närmat sig Trump alltmer de senaste åren. 2016 var det annorlunda. Då kallade Vance Trump för ”USA:s Hitler” och i en nyligen avslöjad mejlläcka framkom det att han också sagt att expresidenten är en ”demagog” och ”moraliskt förkastlig människa”.

Kritiserat uttalande

Vance har också hamnat i blåsväder efter att ett annat gammalt uttalande kommit upp till ytan. I en intervju med Fox News från 2021 anklagade han Demokraterna för att bestå av en ”grupp barnlösa kattanter” som ”lever miserabla liv och vill göra livet miserabelt för resten av landet”.

Utspelet orsakade en kritikstorm när demokraten Hillary Clinton delade det på X. På Tiktok florerar videor med kvinnor som poserar tillsammans med sina katter, och ”Vänner”-skådespelaren Jennifer Aniston skrev att hon ”inte kan förstå att ett sådant uttalande kommer från en möjlig amerikansk vicepresident”.

Vance gick nyligen ut och försvarade uttalandet i en intervju, och menade att det var en sarkastisk kommentar och att folk inte förstod innebörden.

Falska sexrykten

Samtidigt har ett falskt rykte om Vance sexuella preferenser spridit sig som en löpeld på internet den senaste tiden. Allt började med att anonyma X-konton skrev att det i Vance självbiografi finns ett segment som handlar om att Vance ska ha använt en soffa för att onanera.

Sociala medier svämmades över med memes som anspelade på detta och hånade Vance. Nyhetsbyrån AP publicerade en artikel där de faktakontrollerade påståendet och konstaterade att det var falskt – ingen liknande episod förekommer i självbiografin. Artikeln drogs senare tillbaka av vaga anledningar, vilket bara spädde på ryktesspridningen.

Inga planer på ersättare

Skämten om, och kritiken mot, Vance har väckt viss entusiasm i Demokraternas läger. Senatens majoritetsledare Chuck Schumer säger i en intervju med CBS att Trumps val av Vance kan vara ”bland det bästa han någonsin gjort för Demokraterna”.

– Jag slår vad om att Trump kliar sig i huvudet och tänker: ”Varför valde jag den här killen?”

Trump och hans stab har dock flera gånger förnekat att man skulle vilja byta ut Vance.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet