En kvinna med två katter i famnen och en man i kostym

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så hånas JD Vance uttalande om kvinnor med katter på sociala medier. Foto: Privat och Alex Wong/Getty Images/AFP

Trots kritikstorm – JD Vance står för sitt ”cat lady”-uttalande

Uppdaterad
Publicerad

JD Vance uttalande om så kallade ”cat ladies” har spridit sig som en löpeld på internet.

Kändisar har kritiserat uttalandet och på Tiktok har kommentaren blivit till ett skämt bland kvinnor som äger husdjur och inte har några barn.

Nu svarar Vance på kritiken och säger att han inte backar.

I en intervju 2021 sade JD Vance att demokraterna som vill styra landet är en grupp barnlösa ”cat ladies” med eländiga liv, som vill att resten av USA ska ha det illa. Han syftade bland annat på Kamala Harris, som själv inte har några biologiska barn.

Intervjun med Republikanernas vicepresident har fått ny spridning på internet och i sociala medier, vilket har lett till en kritikstorm mot Vance. På Tiktok publicerar unga tjejer från 20 till 30 år videor där de filmar sig själva och skriver ”bara en miserabel barnlös katt-tant” som en pik mot Vance.

USA-val 2024

”Cat lady”, på svenska en katt-tant, innebär en kvinna som sitter ensam hemma och är omgiven av sina katter istället för att ha skaffat sig en familj. Termen brukar användas i en nedsättande kontext där man antyder att kvinnan är ensam eller excentrisk.

Jennifer Aniston kritiserar Vance

Även kändisar har kritiserat uttalandet.

”Jag kan inte förstå att det här kommer från en potentiell amerikansk vicepresident”, skriver skådespelaren Jennifer Aniston på Instagram.

Aniston har tidigare varit öppen med hur hon haft svårt att bli gravid och inte lyckats få några biologiska barn.

Kamala Harris styvdotter reagerade också på Vance uttalande och ifrågasatte hur Harris kan betraktas som barnlös när hon har så ”underbara barn”, och syftade på sig själv och sin bror.

”Jag älskar mina tre föräldrar”, tillade hon.

JD Vance: Står för det

På fredagen intervjuades Vance av Megyn Kelly, tidigare tv-ankare på Fox News, i sin podcast. Där sade han att han inte tar avstånd från det han sagt och tycker att det är dåligt att det blivit till ett skämt istället för att man fokuserar på innebörden.

”Uppenbarligen var det en sarkastisk kommentar. Folk fokuserar så mycket på sarkasmen och inte på innebörden av det jag faktiskt sade”, säger han.

Enligt honom har hela samhället blivit skeptiska och rentav hatfulla mot tanken på att skaffa barn och påpekade de låga födelsetalen. Samtidigt röstade Vance förra månaden för att blockera demokraternas föreslagna lagstiftning för att garantera tillgång till IVF, provrörsbefruktning, i hela landet.

Inför den omröstningen undertecknade Vance och de 48 andra republikanerna i senaten ett brev där de sa att de stödde IVF, men att det demokratiska lagförslaget var alltför brett och skapade en ”falsk rädsla” i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet