Thomas Matthew Crooks

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Matthew Crooks misstänks för mordförsöket – grannen: ”Det är chockerande” Foto: AP

FBI: Skytten köpte vapen genom alias

Publicerad

Tidigare i juli utsattes Donald Trump för ett mordförsök under sitt kampanjmöte i Butler, Pennsylvania.

Sedan dess har ett omfattande utredningsarbete av FBI pågått.

Och på måndagen delade de med sig av delar från utredningen.

Utredningen har än så länge inte kunnat klargöra något motiv för dådet, men Kevin Rojek, chef för FBI:s kontor i Pittsburgh, säger under en digital pressträff med flera medier att det inte finns några bevis för att fler personer ska ha varit inblandade i skjutningen, rapporterar CNN.

Kevin Rojek säger även att skytten Matthew Thomas Crook, som sköts ihjäl av Secret Service, var ”mycket intelligent” och hade ett växande intresse för skytte.

Skottlossning mot Donald Trump

I eftersökningar på Crooks sökhistorik har myndigheter tidigare kunnat avslöja att han sökt på ”hur långt bort var Oswald från Kennedy”, men Rojek säger att Crooks även gjort sökningar relaterade till kraftverk, masskjutningar, improviserade sprängladdningar och mordförsöket på Slovakiens premiärminister Fico tidigare i år.

Använde alias för att köpa kemikalier och vapen

Crooks ska även ha använt sig av alias för att göra vapenrelaterade inköp på nätet. För att kunna göra detta ska han ha använt sig av utlandsbaserade krypterade e-postkonton.

– Från och med våren 2023 gjordes mer än 25 olika vapenrelaterade inköp från onlineförsäljare med hjälp av ett alias, säger Rojek.

FBI har också kunnat konstatera att Crooks under året vid sex tillfällen inhandlat kemiska produkter som används för att tillverka explosiva enheter, som hittades i Crooks bil och hem.

– För dessa köp använde han alias.

Donald Trump går med på förhör

Han säger även att Donald Trump gått med på att bli intervjuad av den federala polisen.

– FBI vill få hans perspektiv på vad han observerade, precis som alla andra vittnen till brottet. Det är en vanlig intervju med ett brottsoffer, som vi skulle göra med alla andra brottsoffer under alla andra omständigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet