Thomas Matthew Crooks

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Matthew Crooks misstänks för mordförsöket – grannen: ”Det är chockerande” Foto: AP

Skyttens sista timmar – innan han öppnade eld mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Övning på skytteklubben, inköp av ammunition och en stege och en bilresa på en timme.

Enligt en kartläggning av CNN var det så den 20 år gamla Thomas Matthew Crooks spenderade de sista timmarna innan mordförsöket på Donald Trump – som slutade i att han själv sköts till döds.

Den misstänkta skytten växte upp i Bethel Park som är en förort till Pittsburgh. Det ligger knappt en timmes bilresa från Butler, där kampanjmötet hölls på lördagen.

Under sina sista 48 timmar i livet gjorde han flera besök till olika affärer i sin hemstad för att förbereda dådet. Det visar en kartläggning som tv-kanalen CNN har gjort.

Skottlossning mot Donald Trump

På fredagen ska han besökt en skytteklubb där han ska ha övat på att skjuta, säger en poliskälla till kanalen. Klubben har bekräftat att Crooks var medlem.

Dagen efter, under lördagsmorgonen, ska han ha åkt till affären Home depot. Där ska han ha inhandlat en stege. Därefter besökte han en vapenbutik för att köpa 50 patroner med ammunition.

Ska ha haft en bomb i bakluckan

Efter det hoppade han in i sin bil och körde norrut. Han parkerade sedan bilen utanför Republikanernas kampanjmöte i Butler.

I backluckan på bilen ska Crooks ha haft en hemmagjord bomb som var kopplad till en utlösare som han tog med sig, enligt uppgifter till CNN.

Sedan antas han ha använt stegen för att klättra upp på ett tak utanför kampanjområdet från vilket han avlossade skotten mot Trump.

I skjutningen dödades två personer, inklusive Crooks, och två personer skadades. Donald Trump skadades i örat. FBI utreder händelsen som mordförsök och möjlig inhemsk terrorism.

FBI: Utreder fortfarande motiv

Enligt New York Times var Thomas Matthew Crooks tidigare ostraffad och FBI utreder fortfarande motivet.

Telefonen har skickats till FBI:s labb för att undersökas, men än så länge har den inte givit mer information om ett eventuellt motiv eller politisk ideologi, enligt amerikanska medier.

Utredarna ska istället bara ha hittat spår av aktiviteter som intresse för datorspel och programmering.

Crooks uppges ha varit registrerad som republikan. Samtidigt finns det uppgifter om att en man med samma namn i januari 2021 donerade 15 dollar till den liberala valdeltagande gruppen Progressive Turnout Project via den demokratiska donationsplattformen ActBlue, enligt amerikanska medier.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Crooks köpte 50 magasin och inte 50 patroner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet