SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi om Kamala Harris tal i videon. Foto: Sara Cosar/SVT

Youcefi: Harris strategi att inte överraska kan vara framgångsfaktor

Uppdaterad
Publicerad

Kamala Harris tal efter att hon formellt accepterat presidentkandidaturen innehöll få överraskningar, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi, på plats på Demokraternas konvent i Chicago.

Men Harris behöver nödvändigtvis inte förvåna för att lyckas.

– I den mest dramatiska amerikanska presidentkampanjen i modern tid så är kanske strategin att inte överraska en framgångsfaktor, säger Youcefi.

Harris ägnade en stor del av det 40 minuter långa talet åt att presentera sig själv.

USA-val 2024

– Det fick mig att inse hur många amerikaner som inte riktigt har så bra koll på Harris, säger Youcefi.

Harris berättade om hur hennes mamma som 19-åring kom till USA från Indien för att hitta botemedel för bröstcancer. Hon berättade om barndomen i arbetarkvarteren i norra Kalifornien och om hur övergrepp mot en kompis motiverade henne att bli åklagare.

Ja till migrationsöverenskommelse

Harris lovade att rösta ja till eventuella förslag som stärker reproduktiva rättigheter samt att försöka driva igenom den migrationsöverenskommelse som Republikanerna stoppat.

I övrigt innehöll talet ganska lite sakpolitik.

– Det var ett tal där hon ömsom verkade försöka ena landet, ömsom kanske något annat, när hon gick till ganska hård kritik mot Trump.

Harris: Trump vill bli envåldshärskare

Harris anklagade Trump för att inte ställa envåldshärskare till svars – ”för att han vill själv bli en!”

– Han är lätt att manipulera med smicker och tjänster, sade Harris och syftade på Trump.

– Jag kommer aldrig att tveka att vidta de åtgärder som krävs för att försvara våra styrkor och intressen mot Iran och Iran-stödda terrorister. Jag ska inte gosa med tyranner och diktatorer som Kim Jong-Un.

Inget ny politik i Gazafrågan

Under de dagar som Demokraternas partikonvent pågått har tusentals personer demonstrerat och krävt Harris på starkare uttalanden om Gaza. Men Harris lät inte Gazafrågan ta någon större plats i talet.

– Hon nämnde den och sa att hon alltid kommer stå för Israels rätt att försvara sig, samtidigt som hon också sa att man måste skriva under förslaget om vapenvila, säger Youcefi och fortsätter:

– Jag tror att Demokraterna har gjort bedömningen att Harris framtoning ses som mer välvilligt inställt till palestiniernas sak. Så jag tror att hennes stab gör bedömningen att det är ok att hon inte ändrar sin politiska position särskilt mycket från Biden.

Tar ledningen nationellt

Harris har opinionsläget på sin sida.

I en sammanvägning av det nationella mätningarna fram till den 18 augusti hade Harris 46,4 procent av stödet och Trump 43,8 procent.

– Det börjar bli en reell ledning som är utanför felmarginalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet