SVT:s Fouad Youcefi på Demokraternas konvent i Chicago.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har lagt märke till en ny taktik från Demokraterna”, säger SVT:s Fouad Youcefi. Förutom kändisar syntes även hundratals influencers på Demokraternas konvent. Foto: Sara Cosar

Här är kändisarna som dykt upp på Demokraternas konvent

Publicerad

Under fyra dagar har Demokraterna hållit partikonvent i Chicago för att presentera Tim Walz som partiets vicepresidentkandidat och Kamala Harris som presidentkandidat.

Till sitt stöd har de haft flera kändisar – och republikanska politiker.

Det har varit kändistätt under Demokraternas konvent, både på scen och i publiken.

Tv-stjärnan Oprah Winfrey dök upp under tredje dagen. Hon stod inte med i schemat utan var där som en överraskning för att stötta Kamala Harris.

USA-val 2024

– Vi är amerikaner. Låt oss välja lojalitet till konstitutionen över lojalitet till en person, sa Oprah Winfrey under sitt tal.

Andra kändisar som synts till är bland andra Star Wars-stjärnan Mark Hamill, regissören Spike Lee och artisterna Stevie Wonder, John Legend, Pink och Common.

Stöd från motståndarsidan

Trots att det är Demokraternas konvent har scenen även gästats av flera republikaner. Gemensam nämnare är att alla tagit ställning mot det egna partiets presidentkandidat, Donald Trump.

Ex-presidentens tidigare pressekreterare Stephanie Grisham och Homeland Security-anställda Olivia Troye är två av namnen som ställde sig bakom Kamala Harris. Minst sju personer med koppling till Republikanerna har talat under konventet, enligt ABC news.

Ex-presidenterna

Konventet har också haft många mindre oväntade men högst välkända demokratiska politiker på scen. Redan dag ett höll sittande president Joe Biden ett tal. Under veckan har också de båda ex-presidenterna Bill Clinton och Barack Obama talat och uttryckt sitt stöd för Harris och Walz. Även presidenters barnbarn har hållit tal.

Jason Carter, barnbarn till tidigare president Jimmy Carter, talade om att den 99-åriga ex-presidenten siktar på att hålla ut länge nog för att kunna rösta på Harris.

Efter Carter talade John F Kennedys barnbarn Jack Schlossberg.

– Han inspirerade en ny generation att fråga vad de kan göra för sitt land. Ännu en gång har facklan nu lämnats över till en ny generation. Dess ledare är Kamala Harris, sa Schlossberg.

Hundratals influencers

Att kändisar spelar en stor roll in i amerikanska valrörelser är inget nytt. Redan på 60-talet hjälpte till exempel Frank Sinatra och Harry Belafonte John F Kennedy att nå presidentposten.

Sedan dess har fenomenet utvecklats och under årets konvent märks ny trend, enligt SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi. Vid sidan av Pink, Oprah och John Legend har också hundratals influencers bjudits in att delta.

– Demokraterna vill få sociala medier att explodera under den här veckan, säger Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet