SVT:s reporter Stefan Åsberg och presidentkandidaten Kamala Harris.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter: Därför kan demokraternas konvent i Chicago bryta Kamala Harris tidigare framgångsvåg. Foto: SVT/Reuters

Stefan Åsberg om demokraternas konvent: ”Harris första verkliga prövning”

Publicerad
Analys ·

Kamala Harris tystnad i viktiga frågor retar stora väljargrupper och nu kräver tusentals egna partikamrater att hon blir konkret och tydlig med sin politiska vilja. Konventet blir Harris första verkliga prövning och hon måste ge besked i den känsliga frågan om relationen till Israel.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Många tusen demonstranter deltar i de pro-palestinska demonstrationer som genomförs på gatorna i Chicago. Kraven gäller en omedelbar vapenvila i Gaza och att vissa vapenleveranser till Israel upphör.

Kamala Harris har hittills sagt att Israel har rätt att försvara sig, men att dödande av civila måste få ett slut. Israelpolitiken riskerar nu att splittra demokraterna inför presidentvalet om inte Harris lyckas blidka den progressiva delen av partiet, med löften om en stramare hållning mot Israel.

Hör SVT:s Stefan Åsberg i klippet ovan: ”Unga demokrater verkar ha makten att splittra sitt eget parti”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2024

Mer i ämnet