Foto: Scanpix

Historisk prövning av homoäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Regnbågsflaggor, aktivister med plakat och paraplyer i regnbågens färger fyller trottoaren utanför USA:s högsta domstol i Washington DC. I två dagar ska den känsliga frågan om äktenskap mellan homosexuella prövas.

– Det beslut som kommer att tas kan vara ett av dem som påverkar mitt liv allra mest, säger aktivisten Jeffrey DeSoto från New York till webbtidningen Politico.

– Det här är vår generations stora medborgarrätts-fall.

Homoäktenskap

Två olika fall

DeSoto är en av hundratals aktivister som i dagar köat utanför domstolen för att få en av de få platserna inne i rättssalen, där den historiska prövningen startade på tisdagen.

Högsta domstolens nio domare ska avgöra om två separata fall som rör homoäktenskap är förenliga med USA:s grundlag.

Det första gäller den kaliforniska lagen Proposition 8 som godkändes i en folkomröstning 2008 och begränsar äktenskapet till något som enbart kan ingås mellan en man och en kvinna.

Bakom överklagandet ligger två kaliforniska par som hävdar att Proposition 8 utesluter homosexuella par från äktenskapet som institution, och därmed bryter mot konstitutionens skrivning om att alla är lika inför lagen.

Sedan HD-förhandlingarna avslutats på tisdagen tyckte sig ”domstolsspanare” i amerikanska riksmedier kunna skönja att det skulle bli svårt att få ihop de fem domarröster som behövs för att riva upp lagen.

Utslaget väntas dock inte förrän till sommaren.

”Diskriminerande”

Det andra fallet, som tas upp på onsdagen, rör den federala lagen Defence of Marriage Act (Doma) som den demokratiske presidenten Bill Clinton skrev under 1996.

I den förbjuds federala myndigheter att erkänna ingångna homoäktenskap. När lagen antogs var enkönade äktenskap inte lagliga någonstans i USA, men nu kan gaypar gifta sig i nio delstater.

Både Bill Clinton och hans fru, förra utrikesministern Hillary Clinton, har de senaste veckorna uttalat stöd för homoäktenskap. I en debattartikel nyligen manade expresidenten HD att riva upp Doma eftersom han anser att den är diskriminerande.

President Barack Obama, som i fjol ställde sig bakom enkönade äktenskap, upprepade på måndagen sitt stöd via mikrobloggen Twitter.

Domstolens beslut väntas i slutet av juni.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Homoäktenskap

Mer i ämnet