Hit åker flest migranter – men få stannar

Uppdaterad
Publicerad

Ungern är just nu det EU-land i Europa dit flest migranter anländer. Den ungerska regeringen anklagas i EU för att bedriva en egen politik i syfte att stoppa all invandring och att underblåsa främlingsfientliga stämningar.

Bara från januari i år har över 90.000 människor vandrat i timmar och korsat den serbiska gränsen för att ta sig in till Ungern. Vid järnvägsstationen i Szeged vid gränsen till Serbien avgår tågen varje timme mot huvudstaden Budapest. 

Nyligen meddelade Ungerns motsvarighet till Trafikverket att asylsökande får åka i separata tågvagnar. Den första vagnen är reserverad för så kallade särskilda grupper. SVT följde med och träffade tio kusiner från Pakistan som flyr från militären. De är slitna men lättade och vissa vill söka asyl i landet. Andra vill resa vidare till Tyskland. 

– Vi vill ha våra rättigheter, säger Waqar.

Fyra meter högt stängsel

Ungern började nyligen bygga ett fyra meter högt stängsel längs hela den över 17 mil långa gränsen mot Serbien. Samtidigt driver den ungerska regeringen en kampanj som enligt kritiker förstärker främlingsfientligheten. I huvudstaden Budapest har skyltar synts med budskap som att ”de som kommer till Ungern inte kan ta jobb från ungrare”. Regeringen har också skickat ut enkäter till hushåll med frågor om kopplingen mellan invandring och terrorism.

Få vill stanna

Få migranter väljer att stanna i Ungern och dra igång en asylprocess. Innan man kan få sina asylansökningar godkända lämnar många landet till andra länder som Tyskland. Många är rädda för myndigheterna. Samtidigt har regeringen under året klubbat igenom flera nya lagar för att strama åt asylsystemet. Helsingforskommitéen menar att den konservativa regeringen Fidesz använder flyktingsituationen som ett slagträ för att stärka sitt väljarstöd i relation till det högerextrema partiet Jobbik. 

”Europeiskt problem som belastar Ungerns budget”

Premiärminister Viktor Orbáns statssekreterare som är ansvarig för EU-frågor, Szabolcs Takács menar att Ungern tar sitt ansvar och anser att flyktingsituationen är en stor utmaning för hela EU. Han slår fast att Ungern inte är ett främlingsfientligt land, men riskerar att bli det om man inte kan styra upp flyktingsituationen.

– Dublinförordningen är inte hållbar i längden. Vi försöker registrera migranter, men det är för många i Ungern just nu för att vi ska klara av situationen. Det här är ett europeiskt problem som belastar Ungerns budget. Och hur kan migranter passera tre länder i Europa och inte registreras? Det här behöver diskuteras på EU-nivå. 

För de migranter som korsar gränsen illegalt, och inte vid de särskilda gränsövergångarna som ska byggas längs gränsstängslet, kommer i framtiden att bestraffas, enligt statssekreteraren Szabolcs Takács.

– Nu förbereder vi ett tillägg till våra asyllagar som innebär att om någon söker asyl en tredje gång efter att ha nekats två gånger så kommer det inte att fungera. Vi vill undvika att personer utnyttjar Ungerns system, säger utrikesminister Peter Szijjarto.

Skuffar undan problemet

Judith Toth, professor i EU-rätt, menar att Balkanländerna genom att skicka migranter vidare skuffar undan problemet från ett land till ett annat. Ungern skapar sina egna regler för att i längden slippa ta in fler migranter. Frågan är hur stort problem det här egentligen är för landet. Inom tio dagar efter ankomst har 80 procent av migranterna lämnat Ungern enligt myndigheterna. Ungern är ett av Europas minst invandrartäta länder med sina runt 140.000 invandrare.

Måste upphöra med hatkampanjen

Den liberala oppositionspolitikern Timea Szabo är en av få kvinnor i parlamentet och hon kritiserar regeringens kampanj mot migranter och hanteringen av flyktingsituationen. 

– Ungerns regering måste omedelbart upphöra med denna hatkampanj. Det är upprörande att se asylsökande inlåsta i tågvagnar. Jag hoppas att EU kommer att bestraffa den ungerska regeringen om de inte vill samarbeta med andra länder och hjälpa flyktingar. Ungern borde skämmas, säger Timea Szabo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.