Den thailändske kungen har formellt utnämnt Paetongtarn Shinawatra till landets nya premiärminister.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon är dotter till den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra och skapade rubriker när hon valkampanjade som gravid i åttonde månaden. Se mer om Thailands rekordunga premiärminister i klippet. Foto: AP

Hon är Thailands rekordunga premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Den thailändske kungen har formellt utnämnt Paetongtarn Shinawatra till landets nya premiärminister vid en ceremoni på söndagen.

37-åriga Paetongtarn Shinawatra, dotter till den kontroversielle miljardären och tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, är kungadömets yngsta person hittills på posten och tar över rodret efter en turbulent tid där hennes föregångare tvingades sluta och det största oppositionspartiet upplösts av en domstol.

Hon blir den tredje i släkten Shinawatra att utses till premiärminister. Sannolikt hoppas hon dock att undvika att sluta på samma sätta som fadern och fastern Yingluck Shinawatra som båda avsattes i militärkupper.

"Öppet hjärta"

Paetongtarn Shinawatra mottog kung Maha Vajiralongkorns formella, skriftliga uppmaning att bilda regering i ceremonin som hölls på huvudkontoret tillhörande en tv-kanal som tidigare varit känd som Shinawatra-trogen.

– Som regeringschef kommer jag att arbeta tillsammans med parlamentet med ett öppet hjärta och vara mottaglig för alla idéer som kan vara till hjälp vad gäller att utveckla landet, sade hon efter ceremonin.

Thailändsk politik har präglats av instabilitet de senaste två årtiondena, med kupper, maktkamper och stora folkliga protester. Bakom kulisserna anses militären fortfarande styra med järnhand efter sin kupp 2014. Så sent som förra veckan upplöste landets konstitutionsdomstol det stora partiet Kao Klai, som vann förra årets val med löften om minskad makt för militären och kungahuset – men som inte släpptes fram till regeringsmakten.

Gravid under valkampanj

Paetongtarn Shinawatra, ledare för partiet Pheu Thai, växte upp i Bangkok och studerade senare i Storbritannien. Under valkampanjen i fjol skapade hon rubriker då hon var gravid i åttonde månaden – och födde barn knappt två veckor före valdagen.

Hennes största utmaning blir att få Thailands pandemidrabbade ekonomi på rätt köl igen, spår analytiker – liksom att bevisa att hon inte enbart är sin pappas hantlangare.

Bakgrund: Maktkamp mellan elit och opposition

Thailändsk inrikespolitik kan beskrivas som en maktkamp mellan anhängare till en traditionell elit – militären, kungahuset och statsförvaltningen – och en bred grupp som står i opposition.

Störst i parlamentet efter valet 2023 blev det progressiva och ungdomsvänliga Kao Klai. Partiet gick till val på löften om att lätta på landets strikta majestätslagar och avskaffa militärens politiska inflytande – men släpptes trots valsegern aldrig fram till regeringsmakten.

Det kan förklaras av att det politiska systemet är kraftigt riggat i militärens favör, enligt en grundlagsändring som genomfördes efter militärkuppen 2014. En tredjedel av nationalförsamlingen och hela senaten tillsätts av militären.

Tidigare i augusti upplöste Thailands konstitutionsdomstol Kao Klai. Enligt domstolen utgjorde partiets vallöften ett försök att störta den thailändska monarkin. Tilltaget mot Kao Klai har fördömts av EU, USA, FN och flera människorättsorganisationer.

Partier som utmanar det militära och monarkistiska etablissemanget i Thailand har även tidigare blivit ogiltigförklarade på olika vis.

Källor: Landguiden/UI med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.