Paetongtarn Shinawatra anländer till sitt parti Pheu Thais högkvarter i Bangkok på fredagen. Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT

Shinawatra vald till premiärminister i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Paetongtarn Shinawatra, dotter till landets tidigare ledare Thaksin Shinawatra, har valts till ny premiärminister i Thailand.

37-åringen blir den allra yngsta personen som har haft posten, och den andra kvinnan.

Fredagens omröstning följde på sparkandet av den tidigare premiärministern Srettha Thavisin i onsdags, efter mindre än ett år på posten. Han blev därmed den tredje premiärministern från partiet Pheu Thai (”För thailändare”) som avsatts.

Thailändsk politik har präglats av instabilitet de senaste två årtiondena, med kupper, maktkamper och stora folkliga protester. Bakom kulisserna anses militären fortfarande styra med järnhand efter sin kupp 2014. För bara en vecka sedan upplöste landets konstitutionsdomstol det stora partiet Kao Klai, som vann förra årets val med löften om minskad makt för militären och kungahuset.

Kampanjade som gravid

Paetongtarn Shinawatra växte upp i Bangkok och studerade senare i Storbritannien. Under valkampanjen i fjol gjorde hon stora rubriker då hon var gravid i åttonde månaden – och födde barn knappt två veckor innan valdagen.

Pappan tvingades bort

Hennes pappa, Thaksin Shinawatra, tvingades bort från makten 2006 och gick då i landsflykt för att slippa ett fängelsestraff för påstådd korruption. Den folkligt populäre miljardären och telekommagnaten Thaksin återvände till Thailand för ett drygt år sedan. Han greps, men släpptes på fri fot i februari efter att ha suttit frihetsberövad i ett halvår.

Många bedömare frågar sig nu hur mycket Thaksin kommer att influera sin dotters politik. 37-åringen har tidigare hävdat att hon, trots sitt politiska arv, står på egna ben och fattar egna beslut.

Bakgrund: Maktkamp mellan elit och opposition

Thailändsk inrikespolitik kan beskrivas som en maktkamp mellan anhängare till en traditionell elit – militären, kungahuset och statsförvaltningen – och en bred grupp som står i opposition.

Störst i parlamentet efter valet 2023 blev det progressiva och ungdomsvänliga Kao Klai. Partiet gick till val på löften om att lätta på landets strikta majestätslagar och avskaffa militärens politiska inflytande – men släpptes trots valsegern aldrig fram till regeringsmakten.

Det kan förklaras av att det politiska systemet är kraftigt riggat i militärens favör, enligt en grundlagsändring som genomfördes efter militärkuppen 2014. En tredjedel av nationalförsamlingen och hela senaten tillsätts av militären.

Tidigare i augusti upplöste Thailands konstitutionsdomstol Kao Klai. Enligt domstolen utgjorde partiets vallöften ett försök att störta den thailändska monarkin. Tilltaget mot Kao Klai har fördömts av EU, USA, FN och flera människorättsorganisationer.

Partier som utmanar det militära och monarkistiska etablissemanget i Thailand har även tidigare blivit ogiltigförklarade på olika vis.

Källor: Landguiden/UI med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.