Foto: SVT

Hon fick indiska våldtäktsmän fängslade

Uppdaterad
Publicerad

Hon var på väg till skolan. En kille på motorcykel erbjöd henne lift. En resa hon alltid kommer ångra att hon tackjade ja till. 13-åriga Gira hölls fången i flera månader, misshandlades och utnyttjades sexuellt. I dag är hon fri, har hunnit bli 17 år, männen fängslade. Men skammen, den får hon bära.

En dag för fyra år sedan lämnade Gira sitt hem för att gå till skolan, men hon kom inte tillbaka hem den dagen.

På vägen tackade hon ja till att bli skjutsad av en kille på motorcykel. Det skulle hon inte gjort.

Våldtäkter i Indien

I flera månader hölls Gira fången av olika män. Hon misshandlades, våldtogs och såldes vidare. Till andra män som utnyttjade henne sexuellt.

Till slut blev hon räddad av polisen. Och tack vare stödet från sin pappa har hon nu kämpat sig igenom åratal av rättegångar.

– Han sa att ’vad som hänt med dig ska inte behöva hända andra’. Det var han som inspirerade mig att kämpa, berättar Gira när vi träffas i hennes by i delstaten Gujarat i nordvästra delen av Indien.

Får bära skulden

Men trots att samtliga män nu dömts till fängelse, anser omgivningen att skulden är Giras. Grannarna tittar misstänksamt på oss och Gira berättar att ingen längre pratar med familjen.

– Ingen vill gifta sig med mig! Inte med min syster heller på grund av det som hänt, säger Gira och torkar tårarna med sin sjal.

Giras olycksaliga dag hände före den uppmärksammade gängvåldtäkten i Delhi i december 2012 där en 23-årig student avled av skadorna. Media i Indien förmedlade detaljer om övergreppets brutalitet och publicerade videomaterial från bussen där Jyoti Singh våldtogs av fem män innan hon slängdes av.

Det blev startskottet till den nu pågående kvinnokampen i Indien. Aldrig tidigare har så många protesterat för kvinnors rättigheter någonstans i världen.

Vägrar vara offer

Kurserna i självförsvar blir allt fler och aktivistgrupper som Gulabi Gang sätter skräck i hustrumisshandlare med påkar. Gulabi Gang bildades 2006 och har som mål att ge kvinnor samma socioekonomiska, kulturella och politiska möjligheter som män.

Unga kvinnor som Gira vägrar vara offer. Med grönt pannband och banderoll med slagord marscherar hon tillsammans med andra som också fått nog av kvinnoförtrycket.

– Vi måste förena oss och kämpa tillsammans, säger Gira när hon håller tal till hundratals demonstranter.

Korrespondenterna

Se programmet Korrespondenterna ikväll klockan 20.00 i SVT 2 om den pågående revolutionen för Indiens kvinnor. Möt Gira som kidnappades, såldes och våldtogs som 13-åring, men som också lyckats få förövarna fängslade och fortsätter kampen mot kvinnoförtrycket. Och möt mannen som offrade allt för att förse indiska kvinnor med billiga bindor.

Dokumentären Indiens dotter finns att se här.

23-åring våldtogs till döds

  • Den unga läkarstuderanden hade varit på bio med en vän när hon attackerades på bussen på väg hem.
  • I en timme våldtog de den 23-åriga kvinnan, och våldförde sig på hennes underliv med ett järnrör. Hon misshandlades svårt, kastades sedan ut ur bussen och varefter männen försökte köra över henne med bussen. Sedan låg hon på marken, blödande och naken, i mer än en timme. Ingen stannade och hjälpte henne och hennes vän.
  • Samtliga av männen, varav en 17-årig pojke som åtalades som minderårig, dömdes för dådet. En av männen dog i fängelset, enligt vissa källor rörde det sig om självmord.
  • Alla män nekade till dådet, och de fyra som dömts till döden försöker få det straffet omvandlat till livstid.
  • Dådet gav upphov till månadslånga protester i Indien.
  • Våldtäkten har kastat ljus på inställningen till kvinnor och våldtäktsoffer i Indien. Bland annat har det visat sig att polisen vid upprepade tillfällen vägrat ta emot anmälan från våldtäktsoffer, och att våldtagna kvinnor blivit utstötta i samhället, och ibland även dödade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet