I förra veckan presenterade EU-kommissionen en rad åtgärder som de vill att medlemsländerna ska ta till för att se till så att utbyggnaden av 5G inte äventyrar säkerheten. Anledningen är att så mycket mer av samhällskritiska funktioner kommer vara beroende av 5G än vad som är fallet idag.
Restriktioner men inget förbud
I USA, som är ett av flera länder som bojkottat Huawei som 5G-leverantör, anklagas företaget för att vara en bakdörr åt den kinesiska staten in i 5G-nätet. EU vill att medlemsländerna sätter gränser för leverantörer som anses utgöra en potentiell säkerhetsrisk. Däremot uttalar unionen inte ett regelrätt förbud mot något enskilt bolag.
– Inom EU accepterar vi alla, alla är välkomna. Men vi har våra regler, säger Thierry Breton EU-kommissionär.
Kenneth Fredriksen är Huaweis chef i Norden:
– Vi tycker det är bra att EU tagit fram ett ramverk som har fokus på att främja konkurrens, som är öppet, transparent och inte diskriminerar aktörer, säger han.
Norge valde Ericsson
I Norge valde nyligen största telebolaget Telenor Ericsson, istället för Huawei, för sitt 5G, efter att norska regeringen ställt tuffare säkerhetskrav på operatörerna. I Storbritannien bestämde regeringen i förra veckan att Huawei får vara med och utveckla nätet, men bara till en viss del. Företaget får max ha 35 % marknadsandel och får ingen tillgång till den sk inre kärnan och känsliga områden.
Nya tillståndsvillkor i Sverige
Sverige står nu på tur att sätta ned foten i frågan. Just nu är bollen hos Post- och Telestyrelsen, som skjutit fram utauktioneringen av 5G-licenser, på grund av en ny säkerhetslag som började gälla 1 januari:
– Den nya lagen ger oss en möjlighet att sätta tillståndsvillkor kopplade till Sveriges säkerhet, säger Anna Beckius, enhetschef PTS.