Evenemangen spretade hej vilt i Bataclans kalender. Det var kanske därför Hugo Wavrin tyckte om det så mycket. Det ligger ju nära dessutom, Hugo ser Bataclan från sin balkong, han ser det när han går till jobbet och när han kommer hem.
”Dog på ett roligt ställe”
– Jag har varit där inne väldigt mycket, jag har dansat mycket. Det är svårt att tänka på att så många dog inne på ett så roligt ställe, säger Hugo Warvin när SVT Nyheter möter honom i hans hemkvarter.
Mardrömsnatt
Det har gått tre månader sedan terroristerna slog till mot Bataclan, i Paris elfte arrondissement. Klockan var cirka 21.40 när fyra beväpnade män gick in i konsertlokalen och öppnade eld, sköt urskillningslöst in i publikhavet. Sedan följde ett närmast mardrömslikt gisslandrama som var över först en bra stund efter midnatt. 89 personer dödades.
Var i Sverige när det hände
När terroristerna slog till i Hugos hemkvarter var han i Sverige, det blir några resor dit varje år eftersom hans mamma kommer från Västsverige. Kanske var det en slump att Hugo inte var på Bataclan just den kvällen, han säger sig ha varit där säkert 80 gånger.
– När jag kom tillbaka var det lite som en chock, minns Hugo Wavrin av söndagen den 15 november när hela gatan var täckt av blommor.
Blommor ligger kvar
Mitt emot Bataclan ligger en liten parkliknande remsa som delar trafiken i två riktningar. På staketet till denna park finns fortfarande i dag en stor mängd blommor och hälsningar för att hedra offren.
På trottoaren framför konsertlokalen och det intilliggande kafét har staden rensat bort en hel del, kvar hänger ett meddelande från Paris borgmästare som förklarar att städningen gjordes med vördnad och respekt.
Ska öppna i år
I helgen kom beskedet från Bataclan: planen är att öppna igen i slutet av 2016. Ännu finns inget datum annonserat, men grannen och den frekvente besökaren Hugo Wavrin är inte säker på hur han kommer känna den dagen då han återvänder till konsertlokalen.
– I början kommer det bli väldigt konstigt. Men på franska säger vi att tiden gör sitt jobb. Det kan ju inte vara stängt för all evighet, säger han.
Men även när Bataclan öppnar igen, kommer du kunna gå dit som vanligt utan att tänka på terrorattacken?
– Nej, jag vet inte. Men alltså jag tror att när de öppnar igen så blir det ett speciellt evenemang för att minnas det som hände här. Jag tror kanske det kan bli på dagen ett år efter attacken, det pratas om det – men inget är klart än.
Alla pratar om attacken
Att det fortfarande pratas om vad som hände i Paris 13 november 2015 råder det ingen tvekan om. Alla gör det hela tiden, enligt Hugo.
Men han poängterar, precis som många av de fransmän jag träffat i Paris de senaste dagarna, att man måste gå vidare i sitt liv. Terroristerna får inte påverka ens vardag, samtidigt är det precis detta som fortfarande sker – tre månader efter attackerna.
– Jag jobbar inom regeringen, så självklart pratar vi om det där. Men det gör jag ju även med mina kompisar, säger Hugo Wavrin, jurist och tjänsteman på franska utrikesdepartementet.
Hotet gnager i fransmännen
Det märks att Hugo följer med noga i den politiska debatten, det är liksom en del av hans jobb. Enligt Frankrikes regering måste Europa räkna med fler terrordåd, kanske redan i år. Det är nästan som om ett skrämmande hot ligger och gnager i fransmännens medvetande, något som påminner dem varje gång de försöker fortsätta leva öppet och fritt.
– Jag tror det är många som funderar över det här precis som jag. Kommer det fler terrordåd? Ska detta behöva hända ofta, frågar sig Hugo Wavrin innan han går hem till sin lägenhet i området där ett av de blodigaste terrordåden i modern tid ägt rum för bara tre månader sedan.